Digitálny Covid preukaz sa už nebude vydávať, nahradí ho národný certifikát

Digitálny Covid preukaz Európskej únie sa od júla nebude vydávať. Na cestovateľské účely sa bude vydávať národný certifikát v angličtine a slovenčine, uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva. Ľudom, ktorí sa chystajú vycestovať do krajín, ktoré potvrdenie vyžadujú, odporúča stiahnuť si pôvodný doklad EÚ v júni.

27.06.2023 16:10
COVID preukaz pas Foto: ,
Digitálny COVID preukaz EÚ v mobilnom zariadení.
debata (5)

„K 30. júnu 2023 sa končí nariadenie Európskej komisie, na základe ktorého sa vystavujú digitálne COVID preukazy EÚ. Do konca júna si možno doklad vygenerovať, uložiť a v prípade potreby použiť pri ceste do zahraničia. Od júla bude možné elektronicky požiadať o vydanie dokladu na národnej úrovni Národné centrum zdravotníckych informácií. O podrobnom postupe bude rezort zdravotníctva informovať v najbližších dňoch,“ povedal.

Rezort poukázal na to, že väčšina krajín v súčasnosti nevyžaduje preukázanie sa potvrdením o očkovaní či testovaní. Ľudom zároveň odporučil, aby si pred cestou do zahraničia preštudovali podmienky vstupu. Tie sú zverejnené aj na webe ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

očkovanie, Covid, NFS, Čítajte viac Od zmluvy s Pfizerom sa nedá odstúpiť. Najbližšie roky prídu na Slovensko milióny vakcín, záujem o ne nie je
5 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #digitálny covid preukaz