Začal sa súdny proces s guvernérom NBS Petrom Kažimírom, vinu odmieta

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa v pondelok začalo hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra. Vinu z podplácania odmieta.

03.07.2023 10:00 , aktualizované: 14:41
kažimír Foto: ,
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír počas diskusie v rámci 10. ročníka medzinárodnej konferencie Globsec Tatra Summit 2021 vo Vysokých Tatrách 8. októbra 2021.
debata (25)
Kažimír pred súdom, odmieta obvinenie
Video

Podľa obžaloby ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie nárokov na odmerný odpočet DPH pre viaceré firmy v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48-tisíc eur.

Kažimírov advokát: Kauza je postavená na jedinej výpovedi kajúcnika
Video

Kažimír na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je nevinný. „Obžalobu považujeme za nezákonnú, podanú predčasne a nesúladnú s dôkazmi, ktoré boli vykonané v prípravnom konaní,“ povedal jeho obhajca Ondrej Mularčík. Skutok obžaloby je podľa neho nelogický a nenadväzuje na dokazovanie. „Je v podstate len akýmsi zbožným prianím niekoho, kto usiluje o to, aby pána Kažimíra zbavil funkcie guvernéra NBS,“ podotkol. Poukázal na to, že nebolo umožnené posudzovať prípad generálnou prokuratúrou podľa ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku.

„Počas výkonu funkcie ministra financií som nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Nikdy som so žiadnym daňovým konaním nemanipuloval,“ zdôraznil obžalovaný. Dodal, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal. Avizoval, že na otázky bude odpovedať až po výsluchu všetkých svedkov.

Samosudca ŠTS Milan Cisarik ešte na začiatku pondelkového hlavného pojednávania priblížil, že na 13.00 h je predvolaný exšéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian.

kažimír Čítajte viac Kažimír s trestom za korupciu nesúhlasí a podá odpor. Rovnako aj ÚŠP

Svedka, ktorý sa dostavil na hlavné pojednávanie v pondelok popoludní, navrhla vypočuť obhajoba. Povedal, že o obžalobnom skutku nemá informácie a s Kažimírom sa nepozná. V rámci jednej z odpovedí na otázky obhajcu poukázal na dávnejšie stretnutie s Imreczem. Exšéf finančnej správy mal podľa Zuriana na stretnutí povedať, že Smer si ho „hýčkal“ na funkciu ministra, ale všetko mu prekazil Kažimír.

Po výsluchu svedka bolo hlavné pojednávanie v pondelok popoludní prerušené. V utorok bude pokračovať čítaním listinných dôkazov.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj Kažimír podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír