Putinov šéfkuchár varil aj na Slovensku. Firma s prepojením na Prigožina dlhuje štátu

Miliardové biznisy oligarchu Jevgenija Prigožina zanechali stopu aj na Slovensku. Firma s tesnými prepojeniami na šéfa Vagnerovej skupiny má sídlo v Bratislave a údajne v nej pôsobil aj človek zo sankčného zoznamu USA. Podľa zistení Pravdy dnes táto bunka Prigožinovej podnikateľskej ríše lieta v problémoch.

05.07.2023 18:00
Jevgenij Prigožin Foto:
Vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pri odchode z veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove na Done v Rusku 24. júna 2023
debata (10)

Ešte v roku 2020 americké ministerstvo financií zaradilo na svoj sankčný zoznam podnikateľa Igora Lavrenkova. Podľa vlády USA pôsobí ako zakladateľ, akcionár a riaditeľ niekoľkých spoločností kontrolovaných Prigožinom v Hongkongu a v Thajsku. Podnikateľ tiež známy ako „Putinov šéfkuchár“ mal Lavrenkovove firmy využívať na krytie finančných operácií po celom svete, a to pre vyhýbanie sa sankciám.

Kollár o Prigožinovej vzbure: Rusko je úplne rozvrátené
Video
Zdroj: TV Pravda

„V rokoch 2018 až 2019 subjekty so sídlom v Thajsku a Hongkongu sprostredkovali viac ako 100 transakcií presahujúcich 7,5 milióna dolárov, ktoré smerovali do firiem spojených s Prigožinom. Tieto prostriedky podporili jeho aktivity v Sudáne a prevádzku jeho súkromných lietadiel,“ informovalo americké ministerstvo financií.

Slovenská stopa

Obyvateľ Moskvy Igor Lavrenkov v tom čase podnikal na Slovensku, svedčia o tom údaje Obchodného registra (ORSR). Spolu s ďalším podnikateľom ruského pôvodu Alexandrom Ushchevom vlastnil spoločnosť Flash Asia Logistic, ktorá aj dnes má sídlo v Bratislave.

Podľa zistení investigatívnych novinárov medzinárodného konzorcia OCCRP ide o slovenskú pobočku rusko-čínskej spoločnosti Flash Asia, ktorá sídli v Hongkongu na rovnakej adrese s ďalšími firmami, ktoré sú na sankčnom zozname USA vinou väzieb na Jevgenija Prigožina.

Hlavná kancelária Flash Asia sa nachádza v Moskve a podľa informácií z webovej stránky firmy sa zaoberá prepravou tovarov medzi Ruskom a Čínou. Zistiť, aké obchodné aktivity firma vykonáva na Slovensku, sa nepodarilo. Spoločnosť totiž má v ORSR uvedenú adresu v kancelárskej budove, ktorá bola zbúraná takmer pred rokom. Nové sídlo na OR SR nenahlásila, za čo môže dostať aj pokutu vyše troch tisíc eur.

Pobočka Prigožinovej firmy sídli v Bratislave

Miliardové biznisy oligarchu Jevgenija Prigožina zanechali stopu aj na Slovensku. Firma s tesnými prepojeniami na šéfa Vagnerovej skupiny má sídlo v Bratislave a údajne v nej pôsobil aj človek zo sankčného zoznamu USA.

Fotogaléria
Spoločnosť Flash Asia Logistic má v ORSR...
Budova, v ktorej by mala firma sídliť, bola...
+4Budova, v ktorej by mala firma sídliť, bola...

Zistiť, kde sa momentálne nachádza kancelária spoločnosti, sa nepodarilo ani telefonicky. Na čísle, ktoré rusko-čínska firma uvádza ako kontakt na slovenskú pobočku, sa na otázky k pôsobeniu Flash Asia vyjadriť nechceli. „Niečo sa mení, na všetko sa pýtajte kancelárie v Moskve,“ odpovedali na otázky Pravdy.

Podnikateľ Lavrenkov, ktorého americké úrady priamo spájajú so šéfom vagnerovcov, sa podielu v slovenskej eseročke zbavil krátko po zaradení na sankčný zoznam. Majetkové práva posunul obchodnému partnerovi Alexandrovi Ushcevovi, ale pravdepodobne mal naďalej vplyv na fungovanie firmy. Podnikatelia sú totiž prepojení aj cez ďalšie firmy v Rusku a v Číne. Podľa vyjadrení bývalých zamestnancov Flash Asia v Moskve Lavrenkov a Ushchev spoločne riadia jej biznis.

Pravda oslovila ruskú kanceláriu Flash Asia s prosbou potvrdiť, že slovenská eseročka je jej pobočkou. Spýtali sme sa tiež, či má firma prepojenia na Igora Lavrenkova či Jevgenija Prigožina. Spoločnosť na otázky nereagovala. Neúspešný bol aj pokus osobne položiť otázky súčasnému majiteľovi firmy Alexandrovovi Ushchevovi. Na adrese, ktorú má uvedenú ako bratislavské bydlisko, zrejme nebýva. Nemá označený zvonček, ani poštovú schránku.

Putin Čítajte viac Odtrhnutý od reality? Putin počas vzbury Prigožina flámoval, tvrdí ruský novinár v exile

Firma zaniká

Ushchev odkúpil podiel na firme Flash Asia Logistic už po tom, čo americké sankcie voči Lavrenkovovi nadobudli platnosť. Reštrikcie USA znamenajú, že všetok majetok podnikateľa na území Spojených štátov je zablokovaný a americké firmy a občania majú zakázané s Lavrenkovom či jeho firmami obchodovať.

Sankcie Spojených štátov sa na Slovensku automaticky neuplatňujú. Postihnúť však môžu podľa amerického ministerstva tých, ktorí budú pomáhať firmám a osobám zo sankčného zoznamu s obchádzaním reštrikcií. Toto zrejme spôsobilo problém pre biznis Igora Lavrenkova na Slovensku. Podľa informácií portálu FinStat, ktorý zverejňuje informácie o hospodárení slovenských firiem, dosiahla eseročka Flash Asia Logistic zisky naposledy v roku 2019. Odvtedy bojuje o svoju existenciu – za tri po sebe idúce roky zaznamenala nulové tržby a topí sa v stratách.

Teraz firma pravdepodobne prestala splácať aj odvody za svojho jediného zamestnanca. Na začiatku júla firma dlhovala vyše tisíc eur Sociálnej poisťovni a ďalších 500 eur na odvodoch na zdravotné poistenie. Flash Asia neodpovedala na otázky, vinou čoho dlh vznikol.

zväčšiť Finančne výsledky spoločnosti Flash Asia Logistic Foto: Pravda, FinStat.sk
Finančne výsledky Flash Asia Logistic Finančne výsledky spoločnosti Flash Asia Logistic

Prigožin sa doma topí

Po tom, ako sa vagnerovci koncom júna vzbúrili proti ruskému armádnemu vedeniu a podnikli protestné ťaženie na Moskvu, Prigožin postupne stráca svoje podnikateľské aktíva v Rusku. Cez víkend tamojšie úrady zablokovali prístup k stránkam mediálnej skupiny Patriot, ktorú mnohí označovali za „továreň na trollov“.

Koncom júna tiež prestala fungovať sociálna sieť JaRus, ktorú Prigožinove štruktúry vyvíjali ako náhradu za v Rusku zakázaný Instagram. Podľa informácií portálu The Bell má záujem o odkúpenie mediálnych aktív šéfa vagnerovcov oligarcha a blízky Putinov spojenec Jurij Kovaľčuk.

Prigozin Čítajte viac Ruský moderátor: Prigožinovi vagnerovci na štátnych zakázkach zarobili 9 miliárd eur

Prigožinove firmy tiež čelia podozreniam z profitovania na štátnych zákazkách. Prezident Vladimir Putin totiž uviedol, že z rozpočtu bolo pre žoldnierov z Vagnerovej skupiny vyčlenených 86 miliárd rubľov (takmer miliarda eur). „Dúfam, že tieto prostriedky neboli rozkradnuté. Alebo aspoň, že ukradli o niečo menej,“ uviedol ruský vodca minulý týždeň.

Samotný oligarcha po neúspešnom pokuse o prevrat odišiel do Bieloruska. Bolo to súčasťou dohody, ktorú sprostredkoval Alexander Lukašenko.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #obchodný register #Jevgenij Prigožin #sankcie proti Rusku #Vagnerova skupina