Policajt z prípadu zavraždenej Andrey nezlyhal, hovorí Hamran. Od Kaliňáka žiada ospravedlnenie

Policajný prezident Štefan Hamran v utorok informoval o postupe policajtov pred úkladnou vraždou Andrey D., ku ktorej došlo pri cyklotrase v Dubnici nad Váhom. Podľa šéfa polície je nepochopiteľné zneužívanie tragického prípadu na vytĺkanie politického kapitálu.

04.07.2023 16:00
debata (27)
Šéf polície Štefan Hamran o prípade úkladnej vraždy v Dubnici nad Váhom
Video
Zdroj: ta3

Hamran žiada od Kaliňáka ospravedlnenie

Šéf polície na tlačovej konferencii reagoval na slová exministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktoré odzneli v nedeľnej relácii ta3 V politike. Kaliňák povedal, že Hamran sa obeti vysmial a považoval ju za paranoidnú. Šéf policajného zboru (PZ) bude žiadať od politika ospravedlnenie, a ak bude ďalej šíriť klamstvá, zváži aj právne kroky.

Kaliňák v čase vyhlásenia podľa neho nemal o prípade žiadne informácie. Hamran nariadil v sobotu na policajnom riaditeľstve v Trenčíne komplexnú kontrolu a v nedeľu dal postup orgánov preveriť aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Požiar v škole pre nadané deti na Teplickej ulici, Čítajte viac Žiak, ktorý zapálil školu a uhorel, bol v kontakte so strelcom zo Zámockej

Hamran si stojí za svojím, že policajti v prípade ochrany Andrey D. urobili maximum. Spochybňovanie polície podľa šéfa PZ vnáša do spoločnosti neistotu, najmä ak sa tvrdenia nezakladajú na faktoch.

Ján bol psychiatrický pacient

Andrea a Ján sa zoznámili v lete 2020. Na polícii bola kvôli nemu prvýkrát vypovedať v polovici roka 2021. Pokusy polície o predvolanie ignoroval, a tak bola na jeho vypočutie trvalá požiadavku. Jána M. v minulosti obvinili z trestného činu nebezpečného prenasledovania poškodenej a v máji 2022 ho vzali do väzby.

Psychiatrický znalec upozornil, že Ján M. nebol schopný rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania a jeho pobyt na slobode je pre spoločnosť nebezpečný. Aj preto mu navrhol psychiatrické liečenie ústavnou formou.

Voči Jánovi M. neskôr trestné stíhanie zastavili, prepustili ho z väzby a hospitalizovali na psychiatrii. Do ambulantnej starostlivosti ho prepustili vo februári 2023. Hamran dodal, že po tomto čase do spáchania vraždy nikto na neho nepodal trestné oznámenie a nikto nemohol predpokladať, že k takémuto skratovému konaniu dôjde.

policia, nové autá, policajné autá, Čítajte viac 36-ročný Ján je podozrivý z rozsekania ženy. NAKA ho obvinila z úkladnej vraždy

Policajta, ktorý obeť chránil, chce odmeniť

Hamran vyvrátil, že by polícia Andreu spochybnila a mala ju za paranoidnú. Nad rámec bežnej hliadkovej služby monitorovala jej trasy a nahlásený priestupok preklasifikovala na trestný čin. Hamran tiež podotkol, že policajt, u ktorého Andrea problém s Jánom hlásila, jej dal svoje súkromné telefónne číslo, aby sa na neho mohla obrátiť.

Hamran zvažuje, že policajta odmení a označil ho za čestného a poctivého. Pre verejný tlak a vyjadrenia exministra vnútra ho nemieni hodiť „cez palubu“.

Prípadov nebezpečného vyhrážania sa je na Slovensku 1500 ročne a takmer 90 % sa podarí objasniť. Tridsaťdeväťročná Andrea podľahla početným sečným zraneniam. Ján M. čelí obvineniu za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy spáchaný surovým spôsobom a so sexuálnym motívom. Cez víkend ho vzali do väzby.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda #Robert Kaliňák #Dubnica nad Váhom #Štefan Hamran