OĽANO do volieb povedie Jurinová. Po septembri môže vymeniť Matoviča na poste šéfa hnutia

Koalíciu strán OĽANO a priatelia, Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí povedie predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Zo 150. miesta bude kandidovať expremiér a líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič. Koalícia v stredu predstavila zloženie kandidátnej listiny do septembrových parlamentných volieb. Na postup do Národnej rady bude musieť získať aspoň sedem percent hlasov.

05.07.2023 15:30
olano Foto: ,
Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí počas predstavenia spoločnej kandidátky 5. júla 2023 v Bratislave.
debata (35)

„Naším cieľom bolo, aby sme na tejto kandidátke spojili všetky politické sily, ktorým úprimne ide o boj proti korupcii, ktorí dnes úprimne vedia garantovať svojim voličom, že ich v žiadnom prípade nepredajú mafii,“ uviedol Matovič.

Kandidátnu listinu tvoria napríklad regionálni politici, poslanci NR SR, exministri, ale aj nové tváre. Zároveň sú na nej zastúpení aj členovia platforiem Nezávislí kandidáti (NEKA), NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma a Magyar Szívek.

Exministri na chvoste desiatky

V prvej desiatke kandidátov sú napríklad bývalý vedúci Úradu vlády SR a člen predsedníctva OĽANO Július Jakab či predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Rovnako aj hovorca OĽANO a priatelia Matúš Bystriansky, člen predsedníctva strany Za ľudí Ján Magušin a bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská. Deviate miesto patrí poslancovi parlamentu a exministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu, desiate poslancovi NR SR a bývalému šéfovi rezortu vnútra Romanovi Mikulcovi.

Matovič, Klus Čítajte viac Kandidátky sú odovzdané. Matovič prišiel o päť minút dvanásť, riskne to s koalíciou: Klus skončil u Kollára

Ďalej nasledujú napríklad poslanci parlamentu pôsobiaci v poslaneckom klube OĽANO Michal Šipoš, Anna Andrejuvová a Richard Vašečka. Kandiduje aj bývala štátna tajomníčka ministerstva kultúry a podpredsedníčka Za ľudí Viera Leščáková. Ďalšie miesta sú obsadené poslancami NR SR za OĽANO Milanom Vetrákom, Marekom Šefčíkom, Milanom Potockým, Petrom Pollákom a Karolom Kučerom. Dvadsiate miesto na kandidátke patrí bývalej ministerke kultúry Natálii Milanovej.

Súboj o post lídra

Igor Matovič je na 150. mieste. Líder hnutia NOVA Gábor Grendel má 149. miesto a predsedníčka KÚ Anna Záborská má 148. miesto. Líderka Za ľudí Veronika Remišová kandiduje zo 147. miesta. Na 146. mieste je bývalý podpredseda strany SaS Ľubomír Galko a na 145. mieste bývalý štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Dušan Velič.

Septembrové parlamentné voľby budú podľa Matoviča aj súbojom o nového predsedu hnutia. „Kto z nás dvoch, či Erika Jurinová alebo ja, získa viacej krúžkov, väčšiu dôveru našich voličov, ten bude budúcim predsedom nášho hnutia,“ dodal.

Termín na odovzdanie kandidátok uplynul v nedeľu (2. 7.) o polnoci. Odovzdalo ju 25 politických subjektov. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Erika Jurinová #Kresťanská únia #Za ľudí