Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje opäť na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány vo Švédsku a Taliansku. TASR o tom informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

06.07.2023 11:45
debata

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional. Sú medzi nimi tekuté mydlo na intímnu hygienu značky Dermomed, kondicionér na vlasy Franck Provost Paris – Expert Lissage, sprchovací gél značky Dermomed, výrobok na ochranu pred slnečným žiarením značky Bilboa, toaletná voda pre ženy značiek Naturmais, Code a Fragluxe i toaletná voda značky Fragluxe.

Rovnako kondicionér na vlasy značky Sunsilk, sprejový dezodorant Adidas – Control ultra protection, toaletná voda Fair Fight, parfumovaná voda OMD! A heavenly Perfume, sprejový dezodorant Borotalco – invisible fresh, parfumovaná voda Angelina, sprejové dezodoranty Malizia profu mod' intesa či parfumovaná voda Sexxy – shoo. Ale tiež parfumovaná voda Wealth, parfum Pure Temptation, penové tužidlo na vlasy Fiber Flex značky Schwarzkopf, kozmetická súprava Eau my din či sprejový dezodorant Dermomed deodorante.

Rovnako aj sprchovacie mlieko Miss princess značky Pupa, pena do kúpeľa Malizia bagno schiuma – Bio Aloe e magnolia, parfumovaná voda Bubbly Hearth, telové krémy Tesori d'Oriente Africa – Frangipani delle Indie, parfumovaná voda Baldinini, lak na vlasy Jannetti llacca či parfumovaná voda pre ženy Faktz De Femme. Ale tiež toaletná voda Love Forever, toaletná voda pre ženy Scentuce pour Femme, parfumovaná voda Sweet Sunshine, parfumovaná voda Oudafgano a parfumovaná voda Dehnaloodh, malaki.

ÚVZ SR upozorňuje aj na krém na zosvetlenie pokožky Aw Cream obsahujúci látku hydroquinone, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky a dermatitídu. Rovnako tak na telové mlieko na zosvetlenie pokožky Dr. SJM's Nutty fruity, ktoré obsahuje látku isobutylparaben, čo je v rozpore s nariadením o kozmetických výrobkoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva