Naleteli tisíce. Biden bozkávajúci Čaputovú je fotomontáž

Záber, ktorý navodzuje dojem, že prezident Spojených štátov amerických (USA) Joe Biden dáva slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej bozk na vlasy, je fotomontáž zložená z dvoch záberov vyhotovených počas dvoch rôznych udalostí. Fotografiu Bidena zhotovili v roku 2015 a záber Čaputovej pochádza zo záznamu z korunovácie britského kráľa Karola III. z mája 2023. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

06.07.2023 12:26
hoax Foto: ,
Fotomontáž, na ktorú naleteli tisíce používateľov. Joe Biden Zuzanu Čaputovú na vlasy nebozkával.
debata (200)

Fotografia, na ktorej je Biden v rovnakej póze ako na fotomontáži, ale pred ním je iná žena, bola pôvodne uverejnená 17. mája 2015 a jej autorom je fotograf agentúry Associated Press Evan Vucci. Vznikla počas prísahy novovymenovaného ministra obrany Asha Cartera. Žena na pôvodnej fotografii je Stephanie Carterová, manželka ministra Cartera.

Biden bol vtedy viceprezidentom vo vláde Baracka Obamu. Médiá v tom čase nezriedka písali o Bidenovom objatí Carterovej manželky: napríklad časopis Time uverejnil článok s titulkom „Joe Biden sa až príliš zblížil s manželkou nového ministra obrany“.

Jaroslav Naď, Demokrati Čítajte viac Na Ficovo odhalenie reaguje Naď aj prezídium. Je to klamstvo, polícia upozornila na dva hoaxy

Pomocou reverzného vyhľadávania fotografií AFP zistila, že záber slovenskej prezidentky použitý vo fotomontáži sa objavil v máji 2023 na Facebookku či v sekcii komentárov na webovej stránke nadhlad.com. Na záberoch má Čaputová oblečené rovnaké šaty a účes má upravený rovnako ako na fotomontáži. Aj osoby zachytené okolo nej sú v rovnakých polohách podobne ako na fotomontáži — okrem Bidena. Namiesto neho je na pôvodnej fotografii blondína sediaca za slovenskou prezidentkou. Americký prezident sa totiž na korunovácii Karola III. Nezúčastnil.

Čaputová nebude opäť kandidovať
Video

Obdobná scéna zachytávajúca Čaputovú počas korunovácie je dohľadateľná aj vo videu na webovej stránke televízie Markíza. Pre AFP to potvrdil Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva Markízy. Prostredníctvom e-mailu pre agentúru uviedol, že predmetné zábery použité na webovej stránke tvnoviny.sk sú autentickými zábermi z korunovácie a pochádzajú z tlačovej agentúry Reuters.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #Zuzana Čaputová #fotomontáž #prezident Joe Biden