Šéfa VšZP Strapka odvolali telefonicky, počas pobytu na dovolenke. Hlas upozorňuje na nedostatočný rozpočet

Richard Strapko končí vo funkcii riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Minister zdravotníctva Michal Palkovič ho k pondelku odvolal. Informoval o tom na tlačovej konferencii. Strapko tvrdí, že k odvolaniu došlo "mimoriadne bizarným spôsobom" počas jeho plánovanej dovolenky. Funkcie v predstavenstve vraj ponúkli aj ďalší jeho kolegovia. Minister Palkovič ich rezignáciu zatiaľ neprijal.

10.07.2023 14:57 , aktualizované: 18:15
Richard Strapko Foto: ,
Richard Strapko
debata (48)

Rezort podľa slov ministra nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení, ktoré mu VšZP predložila minulý týždeň. „Za túto časť bol zodpovedný generálny riaditeľ,“ podotkol Palkovič.

Palkovič za problémový označil aj prístup časti vedenia VšZP k situácii v zdravotnej poisťovni. Nemyslí si, že problémy sú len o tom, že treba dofinancovať celý sektor. „Očakával som, že ako zodpovední manažéri budú pomenovávať a prichádzať s riešeniami, ktoré kondíciu VšZP zlepšia,“ dodal minister.

Šéfa zadlženej štátnej poisťovne odvolali
Video
Zdroj: TV Pravda

Strapko končí tiež vo funkcii predsedu a člena Predstavenstva VšZP. V predsedníctve podľa ministra však zostávajú ďalší dvaja členovia. „Tí ostávajú, s nimi budeme ďalej pracovať,“ doplnil. Poukázal na to, že nový riaditeľ musí prejsť schválením Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). „Meno zverejníme až po tom, ako budeme mať odobrenie od predsedníčky ÚDZS. (…) Bavíme sa o veľmi krátkej dobe,“ dodal Palkovič.

Minister zároveň potvrdil, že sa bude riešiť aj možné dofinancovanie VšZP. „V tomto momente to nie je pre mňa principiálna otázka, pretože vieme, že k nejakému dofinancovaniu musí určite prísť. V tomto momente by som sa k rozsahu nevyjadroval. Vieme o tom, že takáto agenda bude na stole, hľadáme na ňu odpovede, ale v tomto momente sa skôr bavíme o reflexii časti vedenia tak, aby to nebolo zvaľované len na jednu jedinú chybu,“ uzavrel.

Martin Smatana k odvolávaniu šéfa VšZP
Video
Zdroj: TV Pravda

Strapko uviedol, že počas minulého týždňa spolu s kolegami z predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne a aj zástupcami Dozornej rady poisťovne detailne informovali o aktuálnej situácii poisťovne na pracovnom stretnutí pred samotným zasadnutím Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

VšZP podľa jeho slov vyvinula maximálne úsilie prijímať stanovené opatrenia, a napriek tomu ho telefonicky odvolali „mimoriadne bizarným spôsobom počas plánovanej dovolenky s rodinou“.

„VšZP na zásadné problémy vo financovaní zdravotníckeho sektora dlhodobo upozorňuje nielen ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR), ale aj Dozornú radu VšZP. Sme radi, že sa uskutočnil dialóg na pôde NR SR, kde sa vysvetlil dôvod tejto straty. Výsledok záporného hospodárenia všetkých troch poisťovní je dôsledkom nedostatočného rozpočtu, nie neefektívneho hospodárenia, či neefektivity VšZP. Jediným účinným riešením je dofinancovanie celého sektora zdravotníctva a následne ďalšie systematické zmeny,“ ozrejmil Strapko.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac Premiér nevylúčil personálne zmeny vo VšZP, ak nebudú účinné ozdravné opatrenia

Tvrdí, že celé predstavenstvo v uplynulých dňoch zásadne odmietlo konkrétne mitigačné opatrenie nariadené zo strany MZ SR – a to neschvaľovať zo dňa na deň lieky na výnimku.

„Ak by sa toto opatrenie vzhľadom na nami vyvolaný tlak a náš nesúhlas nezmenilo, znamenalo by ohrozenie liečby pre takmer 4 000 ťažko chorých aj onkologických poistencov. Upozornili sme na fakt, že nikdy nebudeme stavať peniaze a politické záujmy nad ľudské životy. Aj vďaka našej intervencii sa uvedené opatrenie podarilo z navrhovaných úsporných opatrení odstrániť,“ priblížil Strapko.

Michal Palkovič Čítajte viac Palkovič prosí Pentu, aby nerobila negatívnu reklamu VšZP. Ani zdravotníkom by nemali platiť priveľa

„Štátu som ponúkol svoje viac ako 25 ročné skúsenosti, a to aj zo zahraničných korporácií. Avšak transparentnosť a korektnosť v jednaní, bohužiaľ na Slovensku zatiaľ nevyhrávajú. Vzhľadom k zjavnej nedôvere zo strany aktuálneho ministra zdravotníctva, ponúkli svoje funkcie v predstavenstve Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj moji kolegovia Beata Havelková a Ľubomír Kováčik, minister však ich rezignáciu zatiaľ neprijal,“ dodal Strapko.

Richard Strapko pôsobil na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne od mája 2020. Dvadsať rokov pôsobil v korporátnom prostredí. Začínal v životnej poisťovni ING, pokračoval v Allianz a sedem rokov strávil v riadiacich pozíciách v poisťovni Aegon. V rozhovore pre Pravdu z roku 2021 okrem iného uviedol, že sa mu podarilo zastabilizovať odliv poistencov, no zmeny v štátnej firme idú pomaly a je to „ako otáčať loď“.

Richard Strapko Čítajte viac Šéf VšZP Strapko: Poisťovne by sa nemali predháňať v benefitoch

Strana SaS víta odvolanie šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richarda Strapka z funkcie, prišlo však podľa nej neskoro.

„Odvolanie generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka prichádza podľa strany Sloboda a Solidarita dávno po funuse. Strapko totiž v tejto funkcii nemal byť už dávno, a to pre katastrofálne výsledky hospodárenia poisťovne,“ uviedla strana s tým, že VšZP je v obrovskej strate už štvrtý rok. Podľa kandidáta strany na ministra zdravotníctva Tomáša Szalaya treba kmeň poisťovne rozdeliť a predať.

Podľa Zuzany Dolinkovej z Hlasu je vyvodenie zodpovednosti legitímne, pokiaľ vedenie zdravotnej poisťovne preukázateľne zlyhalo. Zároveň upozornila na nedostatočný rozpočet pre zdravotníctvo.

Dolinková dodala, že akékoľvek ďalšie vedenie VšZP bude mať zjavne obmedzený mandát na dobu určitú. „Je preto otázne, či za toto obdobie dokáže nový manažment poisťovne odstrániť nedostatky a urobiť účinné nápravné a ozdravné opatrenia, ktoré od štátnej poisťovne ministerstvo zdravotníctva vyžaduje s cieľom stabilizácie situácie,“ skonštatovala. Dodala, že na financovaní a hospodárení štátnej zdravotnej poisťovne sa odzrkadlil aj nedostatočný a neadekvátne pripravený rozpočet pre zdravotníctvo.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Richard Strapko