Pestovateľovi na západe zhorelo zhruba desať hektárov úrody. Hasiči upozorňujú na nedbalosť ľudí

Pestovateľovi na poli medzi obcami Oľdza a Maslovce v okrese Dunajská Streda zhorela v utorok (11. 7.) popoludní úroda zhruba na desiatich hektároch. Ďalšiemu rozšíreniu požiaru zabránil traktor s pluhom, ktorý vyoral v roli pás, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

12.07.2023 10:18
Bordeaux / Oheň / Požiar / Hasič / Foto:
Ilustračné foto z požiaru vo Francúzsku.
debata (1)

„V čase príjazdu hasičských jednotiek z Dunajskej Stredy a Šamorína sa na mieste nachádzali dobrovoľní hasiči z obcí Hubice a Zlaté Klasy, ktorí už začali s likvidačnými prácami. Zasahujúci príslušníci likvidovali oheň aj pomocou kropiacej lišty. Postupne bolo vytvorené aj čerpacie stanovisko na blízkom štrkovisku v katastrálnom území obce Oľdza,“ informovala. Škoda spôsobená požiarom nie je podľa Košťálovej zatiaľ vyčíslená.

hasiči nové autá Čítajte aj Najdôveryhodnejšou inštitúciou na Slovensku sú hasiči

Riziko vzniku požiaru je počas letných prázdnin vyššie. Najčastejšou príčinou je podľa hasičov nedbalosť a neopatrnosť ľudí. Upozorňuje na to Hasičský a záchranný zbor (HaZZ). TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

Vlani hasiči počas letných mesiacov zasahovali dokopy pri 2199 požiaroch, čo je o 884 viac než v roku 2021. Minuloročné letné požiare zapríčinili zranenie 22 osôb a úmrtie piatich ľudí. „Najviac požiarov sa počas letných prázdnin rozhorelo v prírodnom prostredí,“ dodali hasiči.

HaZZ preto vyzýva občanov, aby dodržiavali zákazy a príkazy, ktoré im vyplývajú zo zákona o ochrane pred požiarmi. Zakázané je najmä fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Občania by taktiež nemali vypaľovať porasty bylín, kríkov alebo stromov či zakladať oheň tam, kde môže dôjsť k vzniku požiaru alebo k jeho rozšíreniu. Zakázané je aj spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Hasiči dostali šesť špičkových terénnych vozidiel upravených na mieru
Video
Roman Mikulec spolu s prezidentom HaZZ Pavlom Mikuláškom odovzdali do užívania hasičom šesť kusov špeciálne upravených terénnych hasičských vozidiel. Tie sú určené na zdolávanie a likvidáciu lesných požiarov v ťažko dostupnom teréne. Ako uviedol Mikulec, za uplynulé roky hasiči pomáhali pri hasení nielen na Slovensku, ale vyzdvihol aj zahraničné akcie v Grécku, Česku či Rakúsku.

„Pre porušenie tohto zákona môže občan dostať pokutu do výšky 331 eur. Ak sa previní právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať na 16.596 eur,“ spresnili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #úroda #Dunajská Streda #pestovateľ