Výskyt medveďov hlásia čoraz častejšie. Žiadajú ich masívny odstrel

K stretnutiam medveďov s ľuďmi dochádza čoraz častejšie nielen v lese, ale aj v mestách a obciach. V posledných dňoch návštevy týchto šeliem nahlásili vo viacerých častiach krajiny. Poľnohospodári preto žiadajú štát o masívne odstrely medveďov. Ochranári však tvrdia, že toto nie je riešenie.

12.07.2023 20:00
Medveď ZOO Foto: ,
Medveď hnedý.
debata (86)

Medvede sa v posledných týždňoch túlali vo viacerých slovenských obciach. V ružomberskej mestskej časti Biely Potok hnedé šelmy opakovane spozorovali v blízkosti cintorína. Medvede lákajú na hroby sviece, ktoré majú v sebe prímesi hovädzieho a bravčového loja.

V Zázrivej sa zviera už niekoľko dní v podvečerných hodinách pohybuje v blízkosti domov. Pred pár dňami boli znepokojnení aj obyvatelia obci Pača v okrese Rožňava, kde sa medvedica s dvoma mláďatami objavila v blízkosti obecného kúpaliska.

Medvede na farme

Najviac zarezonoval prípad z obci Háj neďaleko Trenčianskych Teplíc. Medveď tam mal napadnúť mladého farmára a dohrýzť mu obe ruky. Len 20-ročného poľnohospodára zachránila jeho matka, ktorá divokú zver pobodala vidlami. O niekoľko dní však medveďa znovu spozorovali v okolí tej istej farmy, tvrdia jej majitelia.

Poľnohospodári preto vyzvali ministerstvo životného prostredia (MŽP) a ministerstvo pôdohospodárstva, aby situáciu s medveďmi začali riešiť. Podľa nich sú šelmy premnožené a ohrozujú ľudí pri práci.

Na snímke Emil Macho. Foto: SPPK
Emil Macho zdroj SPPK Na snímke Emil Macho.

„Poľnohospodári sú momentálne v plnej sezóne nielen v horských oblastiach, ale aj v nížinách, kde už tiež máme medvede. Poľnohospodári nechodia do práce o 10.00 h a nechodia z nej o 17.00 h, vstávajú skoro ráno, keď sú zvieratá vo svojej aktívnej fáze, a chodia z práce neskoro večer,“ načrtol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory (SPPK) Emil Macho.

Stačí nekŕmiť

Minister životného prostredia Milan Chrenko v stredu uistil, že rezort sa prípadom v Háji intenzívne zaoberá. Situáciu monitoruje Zásahový tím pre medveďa hnedého spolu s políciou. „Sú tam nainštalované fotopasce, ktoré by medveďa mali zachytiť. Podľa našich informácií bol zranený matkou napadnutého pána. Bola tam už prinesená klietka, ktorá bude slúžiť na odchytenie medveďa,“ uviedol Chrenko.

Doplnil tiež, že envirorezort v súvislosti s výskytmi medveďa posilňuje spoluprácu so Štátnou ochranou prírody, samosprávami, s mestskou a obecnou políciou. Takisto sa snaží nadviazať užšiu spoluprácu s poľnohospodármi a poľovníckymi združeniami v dotknutých regiónoch a nemá problém sa s ich zástupcami k téme stretnúť.

Medveďa so zaseknutým valcom na hlave zachránili
Video
Zdroj: ŠOP

Chrenko poukázal aj na dôležitosť dodržania preventívnych opatrení, ktoré dokážu predísť nebezpečným návštevám medveďov v obytných zónach. Tie sú zamerané hlavne na to, aby medvede nemali kontakt s ľudskou stravou. „Máme príklad z Vysokých Tatier, kde po inštalácii zabezpečených kontajnerov príchod synantropných medveďov radikálne poklesol,“ uviedol príklad. Envirorezort zároveň kontroluje legálne aj nelegálne vnadiská pre zver, sústredí sa tiež na nelegálne skládky, ktoré lákajú medvede biologicky rozložiteľnými odpadmi.

Sú medvede premnožené?

Téma regulácie počtu medveďov ožila na Slovensku po tom, čo v júni 2021 došlo k prvému prípadu úmrtia človeka po útoku tejto šelmy v novodobých dejinách krajiny. Medveď zaútočil na muža v blízkosti Liptovského Mikuláša. Správa z pitvy nebohého ukázala, že zomrel na následky poranení, ktoré spôsobil medveď.

SPPK, ktorá vyzýva na zníženie populácie medveďa, nevie spresniť, na akú úroveň by bolo treba početnosť šeliem eliminovať. „Nemáme k dispozícii relevantné informácie k tomu, aby sme vedeli zodpovedne uviesť, aká by mala byť optimálna populácia medveďa hnedého, nedisponujeme k tejto téme odbornými podkladmi vrátane štatistík,“ reagovala komora na otázky Pravdy.

Poľnohospodári doplnili, že je veľmi dôležité, aby štát začal vykonávať jednotný monitoring škôd spôsobených veľkými šelmami. „Bolo by vhodné, aby štát zaviedol jednotný monitoring týchto škôd, aby vedel podľa toho nastaviť efektívne riešenia premnoženej populácie medveďa hnedého,“ uvádza sa v stanovisku SPPK.

Envirorezort sa však dištancuje od tvrdení, že tieto šelmy sú premnožené. Poukazuje hlavne na to, že populácia je stabilná, o čom svedčia výsledky vedeckých výskumov. „Prebehli po sebe dve štúdie početnosti medveďa hnedého. Prvá v roku 2014 preukázala, že na Slovensku žilo priemerne 1¤256 jedincov. Druhá finišuje teraz a predbežné výsledky hovoria o maximálnom množstve 1¤275 jedincov,“ uviedol pre Pravdu hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

Ako sa správať v lese?
Video
Zdroj: ŠOP

Doplnil, že ministerstvo rozumie obavám verejnosti a štátni ochranári každé jedno hlásenie okamžite preverujú. Ak by odborníci nahlásenú šelmu vyhodnotili ako problémovú, dôjde aj ku krajnému riešeniu, teda jej odstrelu. K tomu môže dojsť nielen po útoku medveďa na človeka, ale aj pri jedincoch, ktoré stratili plachosť a pohybujú sa v blízkosti obydlí.

Zo štatistík ministerstva poskytnutých pre Pravdu vyplýva, že od roku 2000 bolo zaevidovaných okolo 80 útokov medveďov na človeka. Pritom odstrelených za toto obdobie bolo takmer 500 šeliem.

Rezort tiež sleduje dosahy stretnutí medveďov s ľuďmi alebo ich útoky na farmy. „Za minulý rok škody za medveďa hnedého vyplatené okresnými úradmi predstavovali necelých 395-tisíc eur, a to nielen na hospodárskych zvieratách. Na porovnanie, podľa poľovníckej ročenky boli škody spôsobené nechránenou raticovou zverou za rok 2022 vyčíslené na vyše 2,8 milióna eur,“ dodal pre Pravdu envirorezort.

Strieľanie medveďov nezníži počet ich možných stretnutí s ľuďmi, pretože do ich blízkosti ich lákajú vo väčšine prípadov nezabezpečený odpad, legálne aj nelegálne krmoviská, uzavrel Ferenčák. Ako vzor by v tomto mohli ísť Spojene štáty, kde sa namiesto diskusie o číslach sústredili na prísny zákaz ich kŕmenia. Medveď, ktorý nemal kontakt s ľudskou stravou, nevyhľadáva ľudí kvôli potrave. Ak sa tam náhodou taký medveď vyskytne, je automaticky považovaný za problémového medveďa a je odstránený.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #medveď hnedý #útok medveďa