Prezidentský palác otvoril svoje brány pre verejnosť, Čaputová sprevádzala návštevníkov

Hlava štátu Zuzana Čaputová privítala v piatok prvých návštevníkov Dňa otvorených dverí (DOD) v Prezidentskom paláci v Bratislave. Posledná návšteva je naplánovaná o 16.00 h.

14.07.2023 12:04 , aktualizované: 12:54
Prezidentský Palác / DOD / Zuzana Čaputová / Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová sa fotí s návštevníčkami počas Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci v Bratislave 14. júla 2023
debata (5)

„Je to veľmi milé stretnutie, pretože záujem o Prezidentský palác je veľký, je to krásna historická budova, ktorá má však veľmi intenzívne a aktuálne využitie a o tom je aj tá prehliadka,“ uviedla prezidentka.

Návštevníci si mohli pozrieť expozíciu darov od občanov a zahraničných hostí a vyskúšať si rečnícky pult vo Veľkej sále. Prezidentka prvým návštevníkom tiež ukázala, kde rokuje s delegáciami a stretáva sa s premiérom a ministrami.

Deň otvorených dverí v prezidentskom paláci: Prvých návštevníkov sprevádzala prezidentka Čaputová

Video

Kaplnka svätej Barbory podľa prezidentky najviac prekvapuje svojou prítomnosťou v paláci. „Maliar, ktorý namaľoval fresky, ktoré vidíte, viete nájsť aj v Rakúsku, keďže pracoval aj pre uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu,“ podotkla pri prehliadke riaditeľka sekretariátu vedúceho kancelárie Eva Ivanová.

Ako doplnil príslušník Vojenskej kancelárie prezidenta Roman Grnáč, návštevníci počas DOD môžu vidieť aj vojenskú hudbu a galaprogram čestnej stráže.

Návštevníci počas Dňa otvorených dverí v... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Prezidentský Palác / DOD / Návštevníci počas Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci v Bratislave 14. júla 2023

Prezidentka predstavila tiež sálu na tlačové vyhlásenia a menšie stretnutia, kde bolo možné vidieť i aktivity súvisiace s ochranou klímy. „Keď som nastúpila do funkcie, zaviedli sme prezidentské včely, dnes už máme štyri rodiny a produkujeme prezidentský med, ktorý je súčasťou oficiálnych darov na mojich cestách,“ priblížila prezidentka návštevníkom. „Bolo to úžasné vidieť pani prezidentku a rozprávať sa s ňou,“ reagovala detská návštevníčka Tamara.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Deň otvorených dverí #prezidentský palác