Matovič a OĽaNO dostali od súdu zákaz urážať Haščáka. Šéf obyčajných hovorí o snahe umlčať ho

Okresný súd Trnava nariadil neodkladné opatrenie, ktorým hnutiu OĽaNO a jeho šéfovi Igorovi Matovičovi ukladá povinnosť zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. Matovič to považuje za snahu umlčať ho. Oficiálne zatiaľ verdikt nedostal.

14.07.2023 12:25 , aktualizované: 16:58
Jaroslav Haščák Foto: ,
Finančník Jaroslav Haščák
debata (45)

Ako ďalej informovala advokátska kancelária Relevans, s.r.o., ktorá Haščáka zastupuje, súd zároveň Matovičovi a jeho hnutiu nariadil vymazať zo svojich profilov na sociálnych sieťach desiatky príspevkov a videí, ktoré takéto výroky obsahujú.

Súd vo svojom rozhodnutí podľa advokátskej kancelárie konštatuje, že videá a príspevky Matoviča obsahujú prejavy o Haščákovi, ktoré nie je možné spoločensky tolerovať. Podľa súdu totiž nebolo cieľom Matoviča využiť svoje postavenie na otvorenie legitímnej verejnej diskusie, nakoľko príspevky a videá neobsahujú prípustnú a vecnú kritiku, ale osobné slovné útoky, ktoré nesledujú žiadny legitímny cieľ.

Súd podľa Haščákových advokátov nariadil neodkladné opatrenie aj z toho dôvodu, že Igor Matovič aj po zaslaní výzvy na zdržanie sa šírenia urážlivých výrokov v tomto konaní pokračoval.

Navyše, po doručení výzvy nabrali jeho útoky voči Haščákovi na intenzite. „Neodkladné opatrenie však nie je vhodným inštitútom na domáhanie sa všetkých nárokov, ktoré Jaroslavovi Haščákovi v súvislosti s konaním Igora Matoviča vznikli. Preto pristúpime k podaniu civilnej žaloby, ktorou tieto nároky v mene nášho klienta uplatníme," povedal advokát Alexander Kadela.

Súd sa k téme vyjadrení politikov podľa Haščákových advokátov venoval aj vo všeobecnejšej rovine, a to v časti odôvodnenia, kde upozornil na to, že vzhľadom na postavenie politikov sa predpokladá, že občania, a najmä ich voliči, preberajú ich tvrdenia a závery ako fakt, a to bez ďalšieho overovania.

„Preto súd pri politikoch reprezentujúcich záujmy občanov očakáva ich morálnu vyspelosť a to, že svoju autoritu nebudú využívať na neoprávnené zasahovanie do súkromia a ľudskej dôstojnosti iného neprimerane urážlivou či dokonca vulgárnou kritikou danej osoby, prekračujúcou spoločenské pravidlá slušnosti," dodal Kadela.

Jaroslav Haščák Čítajte viac Ústavný súd dal za pravdu Haščákovi: NAKA porušila jeho práva

„Zariadim sa podľa toho, čo mi bude doručené, vyhodnotím. Ak to rozhodnutie súdu bude v súlade s verejným záujmom, budem ho rešpektovať. Ak nebude, nebudem ho rešpektovať,“ vyhlásil Matovič k rozhodnutiu súdu. Naďalej chce o finančníkovi „hovoriť pravdu“ bez ohľadu na to, či si to praje alebo nie.

Poslanec hnutia Milan Vetrák upozornil, že proti neodkladnému opatreniu bude možné odvolanie. „Neodkladné opatrenie vzniká tak, že súd nedá možnosť vyjadriť sa druhej strane. Čiže súd vychádza len z tých hlúposti, ktoré tam pán Haščák natáral,“ podotkol.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Jaroslav Haščák