Poliaci v Tatrách: Troch ratovali horskí záchranári, ďalší zomrel pod Sliezskym domom

Horskí aj leteckí záchranári cez víkend zasahovali vo Vysokých Tatrách pre problémy poľských turistov. Jednému už pomôcť nedokázali.

15.07.2023 13:29 , aktualizované: 16.07.2023 20:47
debata

Poľský cyklista prišiel o život na cyklotrase vedúcej k Sliezskemu domu. Po páde zostal bez známok života ležať pri ceste. O nedeľnom zásahu na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS). „Na miesto okamžite vyrazili záchranári HZS zo Starého Smokovca a posádka rýchlej lekárskej pomoci. Po príchode na miesto však museli konštatovať, že poľský cyklista žiaľ utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," uvádzajú horskí záchranári s tým, že miesto udalosti preto odovzdali polícii.

V sobotu pomáhali horskí záchranári dvom poľským horolezcom, ktorí v noci počas prechodu hrebeňa Kôprovského štítu zablúdili. Horolezci uviazli po tom, ako netrafili zostupovú cestu. Noc sa rozhodli prečkať v stane. Keďže pokles teploty a silný vietor viedli k ich podchladeniu, požiadali o pomoc. „Ráno poveternostné podmienky umožnili nasadenie leteckej techniky. Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) v súčinnosti s dvomi horskými záchranármi evakuovala oboch horolezcov z terénu a transportovala ich na Štrbské pleso,“ uvádza HZS s tým, že ich zdravotný stav bol po vyšetrení lekárom z posádky vrtuľníka uspokojivý a nevyžadoval si ďalšiu zdravotnú starostlivosť. Dvojica sa tak ďalej rozhodla pokračovať samostatne.

Záchranári išli v sobotu na pomoc aj poľskému turistovi, ktorý spadol so skalným blokom. „Po približne 20-metrovom páde utrpel poranenie hlavy, ramena a dolnej končatiny. Jeho pád ohlásil záchranár, ktorý sa v tom čase nachádzal v oblasti. Na miesto opäť smerovala posádka leteckých záchranárov spolu s dvoma horskými záchranármi na palube,“ spresnila HZS.

Turistu, ktorý nemal dostatočné vybavenie na zdolanie exponovaného terénu a pri páde utrpel vážne zranenia, po vytiahnutí z terénu ošetril lekár posádky VZZS na heliporte v Starom Smokovci. Následne ho transportovali do nemocnice v Poprade.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #horská záchranná služba