Plavčanove kauzy eurofondov opäť ožili. Zásah NAKA môže súvisieť s miliónovou dotáciou pre pivovar

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu ráno zasahovala v akcii s krycím názvom Karpat, policajti zadržali viacero osôb. Sú podozrivé zo zneužívania eurofondov pre školstvo v časoch, kedy rezort viedol Peter Plavčan (nom. SNS). Vtedy čelil kritike aj pre udelenie dotácie pivovaru, ktorý má rovnaký názov ako akcia NAKA.

19.07.2023 16:43
Peter Plavčan, demisia Foto: ,
Exminister školstva Peter Plavčan
debata (33)

Polícia zatiaľ prezradila iba to, že zásahy mali prebiehať vo viacerých miestach západného Slovenska, ktoré však nepomenovala. V správe neuviedla ani mena zadržaných ľudí.

Veľká akcia NAKA: Polícia zaistila 190 zbraní
Video
Zdroj: TV Pravda

„Osoby boli zadržané v súvislosti s podozrením, že ako organizovaná skupina v období rokov 2016 až 2019 vo veľkom rozsahu mali zneužívať finančné prostriedky z fondov EÚ vyplácaných v rámci programu v pôsobnosti ministerstva školstva a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky,“ uvádza sa v stanovisku rezortu.

Ministerstvo školstva v reakcii pre Pravdu uviedlo, že k téme nemá bližšie informácie. „Vzhľadom na to, že prípadom sa zaoberá NAKA a orgány činné v trestnom konaní, ministerstvu školstva neprináleží sa v tejto chvíli k danej veci vyjadrovať,” uviedli v stanovisku.

Plavčanové kauzy

Spomínané zneužívanie eurofondov malo prebiehať v čase, kedy na čele ministerstva školstva pôsobil Peter Plavčan. Nominant SNS musel odstúpiť z funkcie práve pre kauzy, spojené s prideľovaním prostriedkov zo zdrojov Európskej únie. Týkali sa dvoch eurofondových výziev v hodnote spolu takmer 600-miliónov eur.

plavčan, peter plavčan, Čítajte viac Plavčana dobiehali aj aféry z minulosti

Problém sa vynoril na povrch v júli 2018, keď na verejnosť prenikol list univerzít a Slovenskej akadémie vied. V ňom kritizovali, že ani jeden z priamo nimi predložených projektov na podporu dlhodobého výskumu a vývoja nebol úspešný. Školy aj firmy súťažili celkovo o 288 miliónov eur.

Výzvu rezort neskôr zrušil a súťaž začali preverovať NAKA aj Európska komisia (EK). EK neskôr pozastavila platby dokopy v štyroch výzvach na ministerstve a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila vo varovnom liste, v ktorom sa hovorilo o podozreniach z netransparen­tnosti.

Dotácia pre pivovar

Pochybnosti sprevádzali druhú výzvu určenú na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier asi za 300 miliónov eur. Peniaze v nej si prerozdelili viaceré firmy, ktoré by sa za bežných okolnosti o eurofondy uchádzať nemali. Opozícia Plavčanovi napríklad vyčítala, že peniaze získali firmy, ktoré vykazujú vzhľadom na výšku projektu primalý obrat či majú nedoplatky voči Sociálnej poisťovni, alebo na daniach, čo podmienky výzvy nepovoľujú. Objavilo sa tiež podozrenie z korupcie – za dobré obodovanie projektu si mal jeden hodnotiteľ pýtať dvojpercentnú províziu.

Jednu z kritizovaných dotácii dostal súkromný pivovar Karpat s výrobňou v Hrnčiarovciach nad Parnou. Pivovar, ktorý má rovnaký názov ako aj ranná akcia NAKA, získal takmer 3,6 milióna eur z eurofondov. Spoločnosť Distrib Capital, ktorej pivovar patrí, vyhrala projekt na „implementáciu inovatívnych výrobných postupov v prevádzke pivovaru Karpat a výrobných postupov na výrobu inovatívnych prírodných produktov". Jednou z jeho aktivít, bola napríklad aj výroba cideru. Podporou so zdrojov EÚ sa firma chváli na svojom webe dodnes.

Jednu z kritizovaných dotácii dostal súkromný...

Napriek tejto podpore sa pivovar Karpat vlani skrachoval. V septembri 2021 podala 365.banka návrh na konkurzné konanie, keď spoločnosť nezvládla splácať dlhy. Podľa portálu Finstat materská spoločnosť pivovaru, eseročka Distrib Capital, dlhuje finančnej správe vyše 3,5 milióna eur, 37-tisíc Sociálnej poisťovni a vyše osemtisíc Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Tlačové oddelenie polície nepotvrdilo ani nevyvrátilo, že zásah NAKA súvisela práve s prípadom dotácií pivovaru Karpat. “V blízkom čase budú k prípadu poskytnuté podrobnejšie informácie,” avizovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo školstva #NAKA #Peter Plavčan