Kažimír vypovedal v kauze Mýtnik. Obžalovaného Brhela st. pozná ešte z čias vysokej školy

Exminister financií a guvernér Národnej anky Slovenska Peter Kažimír prišiel vypovedať na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v kauze Mýtnik. Na pojednávaní nechýbajú obžalovaní otec a syn Brhelovci, ani Robert Kaliňák, ktorý obhajuje bývalého štátneho tajomníka rezortu financií Radka Kuruca.

21.07.2023 10:20 , aktualizované: 11:34
kažimír Foto: ,
Peter Kažimír na banskobystrickom súde so svojím advokátom. 21.7.2023
debata

Na súd prišiel guvernér národnej banky v sprievode svojho advokáta. Vypovedať začal o pol desiatej. V tejto kauze ho spomenul kajúcnik František Imrecze, ktorý hovoril o vplyve oligarchu Jozefa Brhela na bývalého ministra financií. Bez toho by sa vraj profitujúca firma Allexis, patriaca Michalovi Suchobovi, nedostala k zákazkám pre daniarov. Suchoba preto umožnil Brhelovi vstup do tejto spoločnosti. Ten už na súde vypovedal, že natlačenie oligarchu do jeho firmy považuje za výpalníctvo.

Peter Kažimír a Robert Kaliňák ku kauze Mýtnik
Video
Zdroj: TV Pravda

Senátu predsedá sudca Ján Hrubala. Kažimír začal spontánnou výpoveďou, ku ktorej ho vyzval prokurátor špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa. Hneď na úvod uviedol, že s Jozefom Brhelom sa pozná z konca osemdesiatych rokov z pôsobenia na vysokej škole. Pozná tiež jeho rodinu, takže aj jeho syna Jozefa Brhela mladšieho. Pokračoval, že v rámci pracovných záležitostí spoznal tiež ďalších obžalovaných, napríklad Radka Kuruca či Milana Gregu. Miroslava Slahučka označil za svojho priateľa.

Mýtnik, kažimír Čítajte viac Proces s Kažimírom pokračoval vypočutím znalca, obhajobe sa to však nepozdávalo

Kažimír podrobne hovoril o systéme práce na ministerstve financií. „O skutkoch, ktoré pomenoval pán prokurátor, nemám žiadnu vedomosť,“ povedal.

Imreczeho spoznal v roku 2012 ako možného kandidáta na post prezidenta finančnej správy. Predtým ho vraj nikdy nevidel. „Hľadal som človeka z vonkajšieho prostredia a jeho mi ako možného kandidáta predstavil vtedajší podpredseda vlády Robert Kaliňák,“ vysvetlil. „Následne som s ním mal stretnutie, na ktorom som sa snažil zistiť jeho schopnosti a či by bol ochotný ísť pracovať zo súkromného sektoru do štátneho,“ priblížil.

Suchobu vraj pozná z deväťdesiatych rokov, ale čisto len spoločensky. „Nikdy som s ním žiadnym spôsobom nespolupracoval. Naposledy som ho videl na koncerte Rolling Stones v Prahe v roku 2002,“ tvrdí. Osobný profesný konflikt s ním vraj nikdy nemal, keďže s ním ani nespolupracoval.

ozef Brhel starší - jeden z obžalovaných v... Foto: Eva Štenclová, Pravda
jozef brhel ozef Brhel starší - jeden z obžalovaných v kauze Mýtnik.

„Mal som o ňom len mediálne informácie súvisiace s nie úplne transparentným procesom obstarávania štátnej pokladnice. Potom som o ňom počul z rozprávania dvoch žien. Na základe toho som si o ňom urobil svoj osobný názor. Ten bol, aj referencie tých dvoch žien, vyslovene negatívny,“ uviedol.

K spoločnosti Allexis sa Kažimír vyjadril, že prvýkrát mu pri dodávke systému spomínal osobu Suchobu práve Imrecze. Došlo k tomu na stretnutí koncom roka 2012. „Imrecze akoby sondoval môj názor na to, že by sa rozhodol pre metódu obstarávania systému formou utajeného kontraktu. V podstate hovoril, že ide o metódu, akú pri podobnom systéme už použilo ministerstvo vnútra,“ pokračoval. Vtedy bol Imrecze v pozícii prezidenta finančnej správy veľmi krátko, preto ho považoval za potrebné upozorniť na to, že akékoľvek rozhodnutie vo veci obstarávania je jeho osobná zodpovednosť.

„Argumentoval, že takto ušetrí čas a bude schopný konať rýchlejšie. Vzniesol som obavy, že takáto metóda bude predmetom mediálneho záujmu a ten postup bude musieť obhájiť. Tiež to, že na to potrebuje odborné stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO),“ pokračoval Kažimír. Takisto sa ho pýtal, kto by mal byť dodávateľom takéhoto systému.

Jozef Brhel, podnikateľ, oligarcha Čítajte aj Kauza Mýtnik: Brhela staršieho hospitalizovali. Advokát chce odročenie pojednávania

„Odvetil, že by to mala byť Suchobova spoločnosť. Nepovedal meno majiteľa, no reagoval som, že moje obavy sa ešte zväčšujú, lebo si myslím, že dodávanie systému v utajenom režime by malo byť zverené renomovanej nadnárodnej spoločnosti a nie podnikateľovi, okolo ktorého sú otázniky z minulosti,“ poznamenal.

Imreczem vraj nebol informovaný, že došlo k podpisu zmlúv medzi Allexisom a finančnou správou. Nespomína si, že by s ním či niekým iným riešil čokoľvek súvisiace s rozpočtovými opatreniami. „Na rezorte financií som podpísal stovky, možno tisíce rozpočtových opatrení. Ide o legitímny nástroj riadenia rezortu. Rozpočtové opatrenie nie je rozhodnutie jedného človeka,“ podčiarkol.

V súvislosti s Brhelom upozornil, že po jeho vstupe do politiky (Kažimír) výrazne ubral na intenzite ich stretnutí. „Od toho času mali len náhodný spoločenský charakter,“ tvrdí.

Po Kažimírovej výpovedi vyhlásil senát prestávku. S novinármi sa exminister o prípade rozprávať nechcel. „Počuli ste, odpovedal som na všetky otázky a myslím si, že vyčerpávajúco,“ reagoval po vyjdení z pojednávacej miestnosti. „Nechcem robiť žiadne vlastné súdy, je to na stranách, ktorých sa to týka. Nevyjadrím sa ani k svedkom,“ dodal.

Podľa Brhelovho advokáta Michala Mandzáka výpoveď Kažimíra jeho klienta jednoznačne vyviňuje. „Potvrdzuje, že páni Imrecze a Suchoba bohapusto klamú. Tiež to, že pán Brhel si nikdy nepýtal úplatok vo forme obchodného podielu pána Suchobu pre seba ani pre neho. Je to nezmysel, nemal na to ani žiadny dôvod,“ zhodnotil obhajca. „Z titulu svojej funkcie pán Kažimír nemohol ovplyvniť projekty, ktoré boli obstarávané na finančnej správe. Tá je samostatnou jednotkou, ktorá sa riadi samostatne, takže toto je čistá fikcia,“ uzavrel.

Ku Kažimírovej výpovedi sa vyjadril aj prokurátor Ondrej Repa. „Vypovedal najmä k vzťahovým veciam. Z hľadiska možností jeho pamäťových stôp, samozrejme tým, že skutky sa stali dávnejšie, si už na veľa vecí nespomínal. Niektoré relevantné skutočnosti však potvrdil, no a viaceré poprel. V zásade ide o výpoveď totožnú, ako to bolo v prípravnom konaní,“ povedal prokurátor.

Štátu urobili škodu za 45 miliónov

V prípade ide o korupciu a predražené tendre na Finančnej správe. Škoda štátu bola vyčíslená na viac ako 45 miliónov eur. Obžalovaní sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť neefektívne a nehospodárne. Na to mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov. Peniaze mali končiť na zahraničných účtoch.

Obžalobe čelí šesť osôb – podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka. V prípade figurujú tiež bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

S Kažimírom sa už začiatkom júla začal proces na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v korupčnej kauze. Podľa obžaloby mal ako minister financií opakovane požadovať exšéfa finančnej správy Imreczeho, aby zabezpečil prednostné vyplatenie nárokov na odmerný odpočet DPH pre viaceré firmy v objeme viac ako 3 milióny eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48-tisíc eur. Kažimír vinu popiera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Kauza Mýtnik