Ochranári pri Detve evidujú problémového medveďa a monitorujú ho

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR eviduje v Detve a v jej okolí problémového medveďa. Potvrdila to hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková s tým, že ho monitorujú, a podľa jej slov ho pravdepodobne odstránia z populácie.

25.07.2023 14:04
debata (6)

Šelma sa pôvodne z detvianskej miestnej časti Kostolná presunula do časti Malý Sliač pri Vígľaši. „Opäť sme však dostali hlásenia o jeho výskyte v intraviláne Detvy. Je to medveď, ktorý nejaví známky plachosti ani pri použití averznej terapie,“ objasnila. Podľa medializovaných informácií sa totiž medveď počas uplynulého víkendu (22. – 23.7.) v noci prechádzal v okolí autobusovej stanice a obchodného centra v Detve.

slovensko-medvede-medved-hnedy-michal-haring Čítajte viac Odstrel nie je riešením. Medveď je nevinný chránený živočích, tvrdí zoológ Haring

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana dlhodobo upozorňuje na to, že s populáciou sa niečo deje. „Zmena správania je prudká. Medvedice sa približujú k ľudským sídlam, čo pre ne nie je charakteristické,“ zdôraznila.

Riaditeľka Správy CHKO Vladimíra Fabriciusová doplnila, že na Poľane bola regulácia medveďov naposledy pred šiestimi rokmi. Podľa nej je potrebná legislatívna podpora i úprava smernice o druhoch tak, aby chránené druhy mohli byť riadené. „Chceme, aby ľudia viac chodili do prírody, bezpečne sa v nej však necítia,“ pripomenula.

medveď, medvede Čítajte viac Buď si s medveďmi poradí štát, alebo ich zastrelia ľudia

Apeluje tiež na to, že deti z hriňovských lazov vozia do škôl viacerí rodičia autami. Pre zver sa ich totiž boja bez dozoru pustiť na zastávku, aby počkali na autobus. Pripomenula, že farmári už pre šelmy nechcú na lazoch ani chovať včely. „Odrádza ich to. Včely sú pre nás vzácne, na druhej strane sú tu však predátory, ktoré ich úle ničia,“ uzavrela.

medveď Čítajte viac Medvede stratili plachosť, politici zábrany. Štát musí reagovať rýchlo: Odvráti hrozbu z medveďov ich masový odstrel?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Detva #útok medveďa #Zásahový tím pre medveďa hnedého