Valášek (PS) v Ide o pravdu: Sme vlastenci, na rozdiel od šašov, ktorí sa raz za čas zabalia do vlajky

Jedno, čo som sa v politike naučil, je to, že keď vás niekto opľuje, netvárte sa, že prší, hovorí expert na zahraničnú politiku Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek v relácii Ide o pravdu. Za záujmy tejto krajiny sa treba postaviť, dodal. Reagoval na reakciu Slovenska a slovenských politikov na slová maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý hovoril o Slovensku ako o odtrhnutom území.

27.07.2023 12:00
debata (164)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Tomáša Valáška v relácii Ide o pravdu
Video

„Komu by ste radšej zverili bezpečnosť tejto krajiny? Niekomu, koho prístup k vlastenectvu spočíva v symbolických gestách ako stožiare a omotanie sa vlajkami, alebo niekomu, kto má skúsenosti zo zahraničia, s tým ako sa tvrdo, ale úspešne slovenské záujmy presadzujú. Toto je naša práca, náš prístup, naša filozofia. Robíme to ticho, poctivo, ale za túto krajinu kopeme, túto krajinu máme radi,“ povedal Valášek.

V prípade Orbána hovoril o tom, že reakcia na takéto vyjadrenia musí byť dlhodobá. Po prvé, dištancovať sa od neho: „Nerozumiem, prečo Robert Fico tak dlho držal s V4 aj v čase, keď bolo jasné, že Orbán sa vybral úplne opačným smerom od toho, kde sú záujmy Slovenskej republiky – aj my teraz nesieme reputačný náklad za asociáciu s Maďarskom Viktora Orbána,“ uviedol. Ako druhý krok podľa neho má byť „hľadanie si partnerov mimo nášho južného suseda, pretože v čase krízy budeme ich podporu potrebovať“. Tretím je pracovať na odolnosti a jednote tejto krajiny, vrátane maďarských spoluobčanov.

Pri otázke migračnej politiky EÚ nevidí problém s pracovným návrhom Európskej komisie, ktorý okrem iného uvažuje aj o platení 20-tisíc za neprijatého migranta. Exminister vnútra Ivan Šimko sa na stretnutí ďalších únijných ministrov zdržal hlasovania, za čo ho kritizovali viaceré politické strany, podľa ktorých Slovensko malo takúto politiku odmietnuť. Podľa Valáška mohol Šimko pokojne hlasovať za, podotkol, že návrh vychádza z princípu flexibilnej solidarity, ktorú Slovensko už dávnejšie za vlády Roberta Fica navrhovalo a „platby“ za odmietnutých migrantov sú len jednou z možností. Ak neurobíme nič, skôr či neskôr sa schengenský systém (voľného prechodu hraníc) rozsype, povedal Valášek v relácii Ide o pravdu.

S kým chce Progresívne Slovensko po voľbách robiť liberálnu politiku? Čo považuje za najväčšie problémy Slovenska? Čo vyčíta prezidentke Zuzane Čaputovej pri odchode ministra vnútra Ivana Šimka? Aké sú jeho osobné ambície, páči sa mu v politike? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Valášek #Ide o pravdu