Zahynul bývalý Remišovej tajomník Dušan Velič. Matovič: Kamko, odpočívaj v pokoji

Nehoda sa stala v blízkosti Horského parku na Búdkovej ceste v pondelok. Zrazilo sa osobné auto s motorkárom. Podľa informácií bratislavskej polície bol vodič motorky na mieste mŕtvy.

31.07.2023 13:12 , aktualizované: 15:45
velič Foto: ,
Miesto nehody na Búdkovej ulici v Bratislave, kde zahynul Dušan Velič.

Portál noviny.sk ako prvý informoval, že obeťou nehody sa stal bývalý štátny tajomník Ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie Dušan Velič (†57).

zväčšiť Dušan Velič Foto: Pavel Neubauer
Dušan Velič Dušan Velič

„Vodič motocykla v dôsledku zrážky utrpel zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým na mieste podľahol. Dychová skúška u 42-ročného vodiča vozidla zn. Volvo bola s negatívnym výsledkom. Okolnosti a presné príčiny dopravnej nehody sú v štádiu objasňovania," uviedla polícia s tým, že k nehode došlo pri vychádzaní Volva na hlavnú cestu z parkoviska.

Dušan Velič kandidoval v septembrových voľbách za koalíciu OĽANO a priatelia na 145. mieste.

V roku 2020 kandidoval za stranu Za ľudí, do parlamentu sa však nedostal. Pracoval ako štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Neskôr sa snažil zabojovať aj o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Taktiež neúspešne.

Viac úspechov ako v politike sa mu však podarilo nazbierať na akademickej pôde. Velič pôsobil ako profesor na Univerzite Komenského v Bratislave a ako vedec v Medzinárodnom laserovom centre, ktoré zakladal. Po boku exministerky Veroniky Remišovej bol zodpovedný za riadenie investícií, vytváranie vhodného prostredia na vývoj inovácií v mnohých oblastiach a regionálny rozvoj. Blízke mu boli témy vedy, záchrany prírody a inovácií. V zahraničí pracoval ako vedec, no na Slovensko sa rozhodol vrátiť, pretože tu bol doma.

vedec a politik Dušan Velič, Čítajte viac Vedca, ktorý sa vrátil na Slovensko, sa pýtali, či sa nezbláznil

Šéf OĽANO Igor Matovič na sociálnej sieti Veliča označil za človeka, ktorý „neúnavne komunikoval s ľuďmi, trpezlivo odpovedal na otázky. Plný energie a odhodlania zviesť kľúčový zápas za Slovensko,“ napísal expremiér.

„Vždy veril tomu, čo robil a neúnavne šíril optimizmus a dobrú náladu … ale čím ma úplne dorazil, bolo to, keď povedal, že mu je jedno, kam ho na kandidátku dáme, lebo on chce len pomôcť … dali sme mu miesto od konca – 145 … a ja Ti, Kamko, veľmi rád môj krúžok dám. Odpočívaj v pokoji a modli sa za nás, za Slovensko, my budeme za Teba,“ dodal Matovič.

„Skvelý človek, vedec, výborný parťák, večný optimista a vášnivý motorkár,“ zaspomínala exministerka investícií a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti.

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár bude na Veliča spomínať ako na skvelého človeka a politika, ktorého si všetci vážili. „Bol to vzdelaný muž, ktorý nikdy nepodľahol emóciám, vždy konal rozvážne a vedel upokojiť aj veľmi výbušnú atmosféru na koaličných rokovaniach,“ napísal na sociálnej sieti.

MIRRI: Zanechal po sebe kus práce

Dušan Velič po sebe po vyše dvojročnej misii vo funkcii štátneho tajomníka zanechal kus práce v presadzovaní nových a férových pravidiel regionálneho rozvoja. Na sociálnej sieti to uviedlo ministerstvo investícií.

Podotklo, že si Veliča vážilo ako kolegu i človeka pre jeho odbornosť a zanietenosť. „Bol to výborný kolega, priateľ, odborník, profesionál, ktorý si svojím ľudským prístupom vedel získať srdcia a vždy hľadal cesty, ako povzbudiť a prispieť k vyriešeniu aj tých najzložitejších problémov,“ napísal rezort.

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, na ktorej pôsobil, poukázala na to, že Velič bol významným odborníkom v oblasti fyzikálnej chémie so zameraním na laserovú spektroskopiu. Podotkla, že pôsobil aj ako vedúci Laboratória hmotnostnej spektroskopie sekundárnych iónov v Medzinárodnom laserovom centre či na významných chemických pracoviskách v Nemecku a USA.

Na úmrtie Veliča reagoval aj jeho bývalý kolega z koalície a dnes člen Demokratov Juraj Šeliga. „Tú sľubovanú večeru si už nedáme. Tvoja energia a zápal pre dobro budú chýbať,“ napísal Šeliga.

chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #tragická nehoda #nehoda motorky #dušan velič #OĽaNO a priatelia