Kaliňák v Ide o pravdu: Ministra by za zmluvu o autách z USA mali brať na zodpovednosť. Pýtajme si Patriot

Minister obrany by sa mal zodpovedať za "brutálne nevýhodnú" dohodu o dodávke amerických áut pre armádu. Slovensko si malo pýtať od Spojených štátov Patriot, keďže sme darovali Ukrajine protiraketovú obranu S-300 a migy, uviedol Robert Kaliňák (Smer) v relácii Ide o pravdu.

02.08.2023 10:30
debata (232)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Roberta Kaliňáka v relácii Ide o pravdu
Video

Podľa Kaliňáka je bývalý policajný prezident Tibor Gašpar ako nováčik v politike vysoko na kandidátke Smeru, lebo “bol prenasledovaný týmto režimom matovičovsko-hegerovským a Lipšicovým v podstate predovšetkým kvôli nám.” Kaliňák tvrdí, že dôkazy proti Gašparovi, ktorý bol obvinený v kauze Očistec, sa rozsypávajú a stal sa obeťou politického boja. Osobne je rád, že policajný exprezident prijal ponuku vstúpiť do politiky. “Myslím si, že má čo ponúknuť slovenskej verejnosti,” dodal.

Kaliňák uviedol, že Smer rešpektuje záväzky voči Európskej únii a NATO, ale chce, aby Slovensko vystupovalo voči partnerom na rovnocennej úrovni. Nákup amerických vozidiel, ktorý sa zaplatí z peňazí USA, označil ako „brutálne nevýhodný“ obchod. „Robia to, čo majú nadiktované, nerozmýšľajú nad tým. Takto poškodiť slovenské hospodárstvo, ako spravila vláda, myslím si, že sa za to bude zodpovedať aj pán minister, pretože každý minister má konať v záujme Slovenskej republiky, nie v záujme niekoho iného,“ uviedol.

Podľa Kaliňáka v prípade, ak budú vo vláde, budú chcieť túto dohodu zrušiť. Slovensko darovalo Ukrajine protiraketový systém S-300 a migy, máme plné právo žiadať od USA systém na ochranu proti raketám. „Dajte nám namiesto vrtuľníkov Viperov Patriot a namiesto áut muníciu do neho,“ uviedol. V prípade áut pre armádu vidí priestor aj pre slovenských výrobcov a dodávateľov.

Čo sa týka zbraní pre Ukrajinu, Kaliňák vysvetli, že v Smere sú proti dodávkam zbraní zo štátnych skladov, slovenským výrobcom zbraní prekážky klásť nemienia. Vojnu na Ukrajine označil za opotrebováciu, kde zomrú státisíce ľudí zbytočne, preto je podľa Smeru potrebné rokovať o mieri.

Prečo je na kandidátke Smeru málo žien a kedy sa to zmení? Aké zásadné opatrenia potrebuje Slovensko a ktoré chce presadzovať Smer, ak bude vo vláde? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Ide o pravdu