Pre dezinformácie o mobilizácii podávali Slováci Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby

V dôsledku dezinformačnej kampane o údajnej mobilizácií na začiatku tohto roka sa mnohí Slováci rozhodli podať Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby. Vznikli tak snahy odrieknuť prípadnú účasť na aktívnej obrane štátu.

02.08.2023 09:38
Slovenskí vojaci Foto:
Ilustračné foto.
debata (229)

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner s tým, že občanom, ktorí podali dané vyhlásenie sú v súlade so zákonom doručované rozhodnutia príslušných okresných úradov.

Minister Sklenár k dezinformáciám o mobilizácii
Video
Vyjadrenie ministerstva obrany k občanom, ktorí odriekli prípadnú účasť na aktívnej obrane štátu. / Zdroj: Ministerstvo obrany SR

Ako rezort obrany informoval, vo väčšine prípadov úrad vyhláseniam vyhovie, pričom rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať inú službu namiesto mimoriadnej služby, teda alternatívnu.

zakladny vojensky vycvik Čítajte viac Mobilizácia do vojny proti Rusku? Panika, ktorú toto klamstvo vyvolalo, je prácou ziskuchtivých podvodníkov

MO SR však opäť zdôraznilo, že na Slovensku sa neplánovala a ani neplánuje žiadna mobilizácia. „Je potrebné opäť upresniť, že podaním spomínaného vyhlásenia branná povinnosť nezaniká. V praxi tak podanie vyhlásenia o odopretí mimoriadnej služby znamená len zmenu formy služby, ktorou by v prípade potreby občan prispieval k obrane SR," vysvetlilo ministerstvo. „Na túto skutočnosť sme už upozorňovali, čo podčiarkuje zraniteľnosť spoločnosti v oblasti overovania a selekcie informácií. Aj napriek snahe o informovanie verejnosti totiž množstvo občanov podľahlo falošným správam a propagande bez overovania faktov,“ uviedol minister obrany Martin Sklenár.

fico holubice Čítajte viac Fico pokračuje v šírení strachu. Mobilizáciou inšpiroval aj odídencov od Kotlebu

Rezort obrany vysvetlil, že branná povinnosť vzniká každému občanovi SR, mužovi, a to 1. januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕšil 19 rokov veku a zaniká 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 55 rokov. To neplatí v prípade, že branná povinnosť zanikla z iných dôvodov, ako napríklad pre zdravotné dôvody. „Alternatívnu službu, teda službu bez zbrane, predstavuje napríklad pomoc v nemocniciach, pri kopaní zákopov, civilnej ochrane obyvateľstva, či ďalšie služby v prospech Ozbrojených síl SR. Podrobnosti o výkone alternatívnej služby upravuje zákon č. 569/2005 Z. z. o alternatívnej službe v čase vojny alebo vojnového stavu," vysvetlilo MO SR s tým, že pripravilo aj zoznam najčasnejších otázok a odpovedí k tejto téme s cieľom predchádzať dezinformáciám. Zoznam verejnosť nájde na domovskej stránke rezortu obrany a informácie si môže overovať aj prostredníctvom e-mailovej adresy faktyoobrane@mod.gov.sk.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilizácia #povinná vojenčina