Polícia dostala príkaz doručiť odsúdeného Pašku spravodlivosti

Polícia zrejme nevie, kde sa nachádza za kauzu obstarávania CT prístrojov odsúdený synovec zosnulého niekdajšieho predsedu parlamentu za Smer Pavla Pašku Branislav.

04.08.2023 16:26
brani paška Foto: ,
Branislav Paška vo februári 2020 prichádza na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na pojednávanie.
debata (9)

Aktuality informovali, že v piatok bol polícii doručený príkaz na dodanie Pašku do výkonu trestu. „Sú vykonávané všetky potrebné opatrenia v zmysle príkazu súdu,“ informovala hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová.

Podľa informácií od Paškovho advokáta Sergeja Romžu mal byť jeho klient v mieste trvalého pobytu v Košiciach. Aktuality však Pašku v bytovom dome nezastihli. Nie je ani zrejmé, či už medzičasom nastúpil do výkonu trestu. „Informácie, či sa tak stalo, Zbor väzenskej a justičnej stráže nepodáva, pokiaľ nemá súhlas dotknutej osoby, neposkytuje,“ pripomína web.

„Nemám vedomosti o tom, že by nemal nastúpiť do výkonu trestu,“ uviedol ešte v utorok po vynesení rozsudku Romža. Paška sa utorkového zasadnutia súdu nezúčastnil. Ale už skôr rozsudok Špecializovaného trestného súdu označil za nezákonný. Navrhoval, aby Najvyšší súd napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie.

Branislav paška Čítajte viac Paška dostal päť rokov za kauzu ultrazvuk. Podvodný tender písali na počítači víťaznej firmy

Pašku len v utorok odsúdil Najvyšší súd za machinácie pri verejnom obstarávaní nákupu ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura v Košiciach na päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Pašku súd pôvodne poslal za mreže na sedem rokov, čo sa odvolaciemu súdu zdalo neprimerané. Dôvodom jeho mimoriadneho zníženia je aj doba desať rokov od spáchania skutku. Sudkyňa priznala, že sadzba sa mohla pohybovať od 7 do 12 rokov.

K skutku došlo v roku 2013. Obžalovaný vtedy, ako vedúci oddelenia verejného obstarávania košickej nemocnice, uprednostnil víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, bola problémom aj cena prístrojov. Košickú nemocnicu vyšli ultrazvuky takmer dvojnásobne drahšie a preplatila na nich viac ako 160-tisíc eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Paška