Školská výbava vyjde tento rok opäť drahšie. Rodičia si musia pripraviť aj stovky eur

Každý rok nastupujú do prvých ročníkov základných škôl desaťtisíce detí. Výbava pre prváka stojí desiatky eur a každý rok idú náklady na školské potreby hore. Inak to nie je ani teraz. Zatiaľ čo v niektorých rodinách tieto zvýšené výdavky ani nepocítia, ďalší rodičia musia premýšľať nad stratégiou, ako tlak na peňaženku zvládnuť. Na pomôcky pre novopečených školákov prispieva štát a v niekoľkých prípadoch aj samosprávy. Niektoré dotácie od miest sú celkom „štedré“.

14.08.2023 06:00 , aktualizované: 07.09.2023 08:00
škola, školské pomôcky, príspevok, mesto, Senica Foto:
Na nákup školských pomôcok pre vnuka vyrazila z obce Čáry aj Jana (57). Podarilo sa jej získať všetko, čo mala na zozname. Pri pokladni zaplatila 55 eur.
debata (15)

Vlani sa náklady na výbavu pre prváka pohybovali podľa prepočtov odborníkov zo spoločnosti Partners Group SK cez 200 eur. V porovnaní s prechádzajúcim rokom 2021 sa zdvihli ceny o 13 percent, čo bolo v prepočte 24 eur.

Aj tento rok si rodičia priplatia. Hana (43) zo Senice ráta, že sa suma potrebná na zakúpenie školských potrieb pre jej budúceho prváka vyšplhá na približne 250 eur. Školskú tašku, ktorá patrí k najdrahším položkám, kúpili už v máji. Postupne pribúdajú aj ďalšie nevyhnutné veci do školskej lavice.

Video
Zdroj: TV Pravda

Aj Seničanka Ľubica (37) nakupuje školské potreby po častiach. „Nedokážem to finančne utiahnuť naraz,“ vraví. Jej syn dostal školskú tašku ako darček k májovým narodeninám. Vyšla ju 80 eur. V jednom zo senických papiernictiev nám potvrdili, že školské tašky sa zvyknú kupovať okolo Vianoc a po Šibačke.

Ceny dvihol aj papier

Tohtoročné ceny školských potrieb ovplyvnila inflácia i cena papiera. „V prípade výrobkov z papiera sú ceny aktuálne medziročne vyššie o 16,2 percenta. Za písacie a kresliace potreby si priplácame oproti vlaňajšiemu roku 10,9 percenta. Vyplynulo to z júnových údajov Eurostatu,“ priblížila Eva Sadovská, analytička spoločnosti Wood & Company.

Rodičia sa pri nákupe školských pomôcok riadia zoznamami jednotlivých škôl. Dostávajú ich pri zápise detí do prvého ročníka alebo ich školy zverejňujú na svojich webových stránkach. To, čo učitelia na jednotlivých školách vyžadujú, sa môže líšiť. Rozdiely nie sú len naprieč Slovenskom, ale aj v rámci jedného mesta. Odrazí sa to aj na nákladoch.

Koľko prispejú samosprávy

  • bratislavská mestská časť Nové Mesto – 30 eur
  • bratislavská mestská časť Karlova Ves – 30 eur
  • bratislavská mestská časť Ružinov – 40 eur
  • bratislavská mestská časť Staré Mesto – 50 eur
  • Dolný Kubín – prvé a druhé dieťa 50 eur, tretie a každé ďalšie dieťa 100 eur
  • Senica – 100 eur
  • Jablonica – 100 eur
  • Humenné – vlani 150 eur, o príspevku pre tento rok rozhodnú poslanci 16. augusta
  • Poprad – niekoľko rokov dostávajú prváci balíček so školskými potrebami v celkovej hodnote 30 eur

Sada potrieb, ktoré odporučili pre prvákov na Základnej škole na Ulici Jána Bottu v Trnave, vyjde rodiča podľa jedného z internetových e-shopov vyše 55 eur. Sada obsahuje okrem zošitov a písacích pomôcok aj rôzne výtvarné potreby. .

Rodičia prvákov na Základnej škole s materskou školou Aurela Viliama Scherfela na Ulici Fraňa Kráľa v Poprade zaplatia za pomôcky zo zoznamu vyše 31 eur. Základná škola na Kubranskej ulici v Trenčíne vyžaduje pre prváka menej pomôcok, najmä výtvarných. Ich cena sa pohybuje okolo 12 eur.

V októbri plus 110 eur

S nákladmi na nákup školských pomôcok pomáha už niekoľko rokov štát. „Nárok na zvýšený prídavok majú rodičia detí, ktoré nastúpili prvýkrát do prvého ročníka základnej školy. Rodičovi takéhoto prváka vyplatí úrad práce popri riadnom, mesačne vyplácanom prídavku na dieťa, aj jednorazovo zvýšený prídavok,“ spresnila Barbara Túrosová hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

V tomto roku dostanú 110 eur. V októbri tak môžu počítať so 170-timi eurami. „Rodičom bude táto suma vyplatená automaticky,“ podotýka Túrosová. Na jedno dieťa je príspevok poskytnutý iba raz a je priamo viazaný na nástup dieťaťa do školy. Údaje o nástupe detí do prvého ročníka získavajú úrady práce z informačného systému ministerstva školstva.

Príspevok poskytuje štát od roku 2019. Keď začal prichádzať rodičom na účet po prvýkrát, predseda strany Sme rodina Boris Kollár si neodpustil poznámku, že vláda k tomu pristúpila až potom, čo jej začalo tiecť pod ťarchou rôznych problémov do topánok.

Seničanka Ľubica (37) nakupuje školské potreby... Foto: Žaneta Mikulíková
škola, školské pomôcky, nákup, papiernictvo, príspevok, Senica Seničanka Ľubica (37) nakupuje školské potreby pre svojho budúceho prváka po častiach. Školskú tašku dostal ako darček k narodeninám.

Rady pred nákupom

Výbava prváka zahŕňa školskú tašku, peračník, desiatový box, písacie potreby, výtvarné pomôcky, ale aj prezuvky či úbor na cvičenie. Štartovné náklady na školáka sa pohybujú od niekoľkých desiatok eur až po niekoľko stoviek eur. „Pre mnohé domácnosti to môže byť finančná záťaž, preto je vhodné myslieť na to v predstihu a tieto výdavky zakomponovať do rodinného rozpočtu,“ radí analytička Sadovská.

Rodičom odporúča vybrať sa na nákupy s dobrým zoznamom. „Je vhodné ceny porovnávať. Pokojne môžeme využiť aj zľavy, ale na druhej strane im nepodľahnúť a nenakúpiť aj to, čo v skutočnosti nepotrebujeme,“ vystríha. Rodičia by podľa nej mali zároveň myslieť na to, že týmto výdavky nekončia, a počas roka ich čakajú výdavky spojené so stravou, školským klubom či krúžkami.

„Takýto návrh zákona sme predkladali viackrát. Chceli sme, aby to nebolo len pre prvákov, ale pre všetkých žiakov základných škôl. Myslíte, že nám to prešlo? Táto vládna koalícia to hodila do koša,“ rozčuľoval sa mnohonásobný otec sa vo videu, ktoré v tom čase zverejnil na sociálnej sieti.

Pred rokom naopak hrozilo, že o tento zvýšený prídavok na dieťa rodičia prídu v súvislosti s takzvaným prorodinným balíčkom Igora Matoviča. S jeho vyplácaním sa v ňom totiž nepočítalo. Poslanci ho však do zákona opätovne zaviedli.

„Jednorazový zvýšený prídavok na dieťa, ktoré nastúpi po prvýkrát do prvého ročníka základnej školy, bol v roku 2022 vyplatený viac ako 58-tisíc deťom v celkovej sume viac 6,2 milióna eur,“ spresnila Marianna Šebová z Ústredia práce.

To nie je všetko

Osobitnú dotáciu na školské potreby poskytuje štát deťom zo sociálne znevýhodnených rodín, ktoré sú v hmotnej núdzi alebo ktorých príjem je najviac vo výške životného minima. Na jedno dieťa ročne je to suma 33,20 eura. Dotácia sa týka predškolákov a žiakov základných škôl. Vlani ju využilo v priemere vyše 34-tisíc detí v celkovej sume takmer jeden milión eur.

Rodičia môžu od mája tohto roku opäť ušetriť aj na takzvaných obedoch zadarmo. Plošná dotácia bola zrušená v roku 2021 a týkala sa už len detí zo sociálne slabších rodín. Ide o dotáciu na stravu pre vybrané skupiny detí v materských školách a žiakov základných škôl.

Od septembra k nim pribudnú aj deti, ktoré navštevujú prvé štyri ročníky osemročných gymnázií. O dotáciu musí rodič požiadať. Minulý rok ju využilo v priemere vyše 65-tisíc detí mesačne. Štát to stálo viac ako 17 miliónov eur.

Miroslav Tokarčík, konateľ, vydavateľstvo, Taktik Čítajte viac Vydavateľ učebníc: Školy majú veľký učebnicový dlh, deti sa učia aj zo "šalátových" vydaní

V uplynulých mesiacoch sa v oblasti rôznych príspevkov a úľav pre rodiny s deťmi zmenilo viacero vecí. Odložené bolo takzvané krúžkovné (na rok 2025, pozn. red.), no od tohto roka dostávajú rodičia dvojnásobný prídavok na dieťa, ktorý sa zvýšil z 30 na 60 eur.

Súbežne s obedmi zadarmo si môžu rodičia od mája tohto roku zároveň uplatniť aj daňový bonus na dieťa, čo predtým nebolo možné. Maximálna mesačná výška bonusu v prípade detí do 18 rokov je 140 eur.

So schémou podpory pre rodiny so školopovinnými deťmi prišlo aj ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. „Vybrané skupiny žiakov základných a stredných škôl dostanú jednorazový digitálny príspevok 350 eur na nákup notebooku alebo tabletu s klávesnicou,“ informovala vo februári vtedajšia ministerka Veronika Remišová (Za ľudí). Digitálny príspevok financovaný z eurofondov sa má týkať vyše 150-tisíc žiakov.

V Humennom sú ešte štedrejší ako štát

Popri štáte pomáhajú rodinám s čerstvými prvákmi aj niektoré samosprávy. Podmienky pre poskytnutie príspevku sa môžu rôzniť. Zvyčajne sú viazané na trvalý pobyt dieťaťa či rodičov. Rodičia tiež nesmú mať podlžnosti voči mestu. O príspevok treba požiadať v konkrétnom termíne.

Najštedrejší príspevok, dokonca vyšší ako od štátu, poskytovali do minulého roka v Humennom. Rodičia si mohli prilepšiť o 150 eur, táto suma sa od roku 2018 nemenila. „Či bude tento benefit vyplatený aj v nadchádzajúcom školskom roku, rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí 16. augusta 2023,“ spresnil Marián Škuba z tlačového referátu na Mestskom úrade v Humennom.

Vlani vyplatili príspevok 205 rodinám. „Od roku 2018 do roku 2022 poskytlo mesto Humenné príspevok spolu 905 rodinám,“ doplnil Škuba. Trojcifernú sumu 100 eur už druhý rok priznáva rodičom senická radnica. V rovnakej sume prispievajú rodičom prvákom tiež v neďalekej obci Jablonica.

Aj v Dolnom Kubíne môžu niektorí rodičia získať stoeurový príspevok. „Príspevok je kategorizovaný podľa toho, či ide do školy prvé, druhé alebo ďalšie dieťa. Pri prvom a druhom narodenom dieťati je vo výške 50 eur a pri treťom a ďalšom narodenom dieťati je vo výške 100 eur,“ priblížil Martin Buzna z komunikačného oddelenia na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne.

Dotáciu poskytuje mesto už niekoľko rokov a jej sumy sa časom menili. Rozhodujú o tom poslanci. „Ročne sa príspevok poskytne približne 150-tim žiadateľom. V minulom roku bol príspevok poskytnutý 144 deťom,“ dodal Buzna.

S podporou zo strany samosprávy môžu počítať aj rodičia viacerých bratislavských mestských častí. Príspevky sa pohybujú od 30 do 50 eur. „Na pokrytie výdavkov súvisiacich so zabezpečením nevyhnutných potrieb dieťaťa pri nástupe na povinnú školskú dochádzku poskytuje mestská časť Staré Mesto jednorazový príspevok 50 eur,“ prezradila Martina Karmanová z referátu komunikácie.

Okrem zošitov, písacích potrieb, učebníc či ďalších pomôcok si môžu rodičia uplatniť príspevok napríklad aj na električenku. Vlani vyplatili túto jednorazovú dávku 238 prvákom. „Celkovo to predstavovalo sumu 11 900 eur,“ dodala Karmanová.

K príspevku na školské pomôcky sa opätovne vrátili v bratislavskom Novom Meste. Poslanci odsúhlasili sumu 30 eur. Pomoc najmladším školákom tu má najdlhšiu tradíciu. „Príspevok na školské potreby pre prvákov poskytovala mestská časť od roku 2002 vo výške 1000 SK,“ pripomenula hovorkyňa mestskej časti Veronika Bauch. V roku 2020 došlo k jeho zrušeniu.

Podľa hovorkyne ide o jeden z viacerých príspevkov, ktorými pomáhajú ľuďom v zložitej finančnej situácii. „Každoročne poskytujeme vianočný príspevok pre rodiny s deťmi v hmotnej núdzi vo výške 250 eur, jednorazovú dávku v hmotnej núdzi pre rodiny s deťmi až do výšky 350 eur či príspevok na letnú detskú rekreáciu vo výške 250 eur,“ približuje.

O rovnakú sumu si môžu už tretí rok vylepšiť rozpočet aj rodičia v Karlovej Vsi. V prvom roku poskytla samospráva finančnú injekciu na školské potreby 117 žiadateľom. Vlani požiadalo o príspevok 92 rodičov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #štát #príspevok #prváci #školské pomôcky