Šéfovia krajských prokuratúr vyzvali Hamrana na zdržanlivosť

Šéfovia všetkých ôsmich krajských prokuratúr na Slovensku považujú spôsob, akým prezident Policajného zboru Štefan Hamran prezentoval na štvrtkovej tlačovej konferencii svoj názor na rozhodovaciu činnosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku, za neadekvátny. Uviedli to v spoločnom stanovisku s tým, že policajný prezident by mal vo svojich vyjadreniach zachovávať zásadu zdržanlivosti, slušnosti a neznevažovať prokuratúru v komunikácii na verejnosti.

18.08.2023 17:04
Štefan Hamran Foto: ,
Policajný prezident Štefan Hamran informoval o akcii NAKA s názvom "Rozuzlenie". Na úvod spomenul zavraždeného novinára Jána Kuciaka. "Odkaz 'nevzdávajte sa' je dôležitý nielen pre mňa, ale aj pre mnohých mojich kolegov," povedal Hamran.
debata (17)

Hamran podľa krajských prokurátorov svojimi vyjadreniami dehonestoval nielen osobu generálneho prokurátora, ale celý prokurátorský stav, čím znižuje vážnosť a dôveryhodnosť prokuratúry v očiach verejnosti. „Prokurátori konajú vždy len na základe zákona, vykonávajú dozor nad zachovávaním zákonnosti postupu vyšetrovateľa a policajných orgánov a vo svojej činnosti využívajú všetky zákonné oprávnenia vyplývajúce z Trestného poriadku za dodržania základných zásad trestného konania,“ zdôraznili krajskí prokurátori.

Hamran o akcii Rozuzlenie, kde šla NAKA zatknúť aj špičky SIS a NBÚ
Video
Zdroj: TV Pravda

Hamran na štvrtkovej tlačovej besede mimo iného konštatoval, že Žilinka zrejme po prvýkrát zrušil prostredníctvom paragrafu 363 Trestného poriadku uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci bez konkrétneho obvineného. Stíhanie sa týkalo podozrení na sabotovanie vyšetrovania medializovaných trestných káuz. Začaté bolo skupinou vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, ktorí boli neskôr sami stíhaní policajnou inšpekciou. Stíhanie voči nim dozoruje bratislavská krajská prokuratúra.

Čaputová a Ódor po Bezpečnostnej rade: Žiadny prevrat sa nekoná
Video
Zdroj: TV Pravda

Sám generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v tejto súvislosti ohradil voči slovám policajného prezidenta, spôsobilým podľa neho navodiť u občanov domnienku o jeho rozhodovaní „pod tlakom, z dôvodu vydierania či z korupčných dôvodov“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran #akcia Rozuzlenie