Prezidentka označila Patejdla za legendu a pridala fotku s hudobníkom spred 33 rokov

Legenda, ikona československej pop-music, umelecký génius, nezabudnuteľné hity a radosť z hudby. Aj takto si spomenuli na zosnulého speváka a hudobníka Vaša Patejdla viacerí slovenskí politici na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrili sústrasť jeho rodine a blízkym.

19.08.2023 15:05 , aktualizované: 18:50
SR kultúra hudba Elán koncerty TK BAX Foto: ,
Vašo Patejdl na zábere z apríla 2017 v Bratislave.
debata (20)

Prezidentka Zuzana Čaputová označila Patejdla za hudobnú legendu. Úmrtie hudobníka vníma ako smutnú správu pre všetkých jeho slovenských aj českých fanúšikov.

Vašo Patejdl na českom festivale Benátská s...
Vašo Patejdl na festivale Benátská s Impulsem...
+2V júli vystúpil Vašo Patejdl na festivale...

„Mala som 17 a on bol hviezda. V deň narodenín mal koncert v Pezinku. A zahral mi k nim pesničku. Ďalšiu už nezahrá,“ spomína si na Patejdla prezidentka. Na sociálnej sieti zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine, priateľom a blízkym.

„Pri jeho pesničkách sme prežívali prvé lásky, ako Fontána pre Zuzanu. A ďalej nás neodmysliteľne sprevádzal snáď celým životom. S Vašom každému z nás odchádza kus detstva, kus života, člen rodiny, priateľ, kolega…,“ napísal predseda parlamentu. Patejdla popísal ako výnimočný talent a skvelého človeka.

Hnutie OĽANO a priatelia označilo Patejdla za mimoriadneho a vzácneho človeka, vynikajúceho muzikanta a autora nesmrteľných hitov. Poslanec Peter Pollák reagoval na správu o úmrtí Patejdla tým, že nás opustil jeden z najlepších skladateľov a hudobníkov. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová sa mu v spomienke poďakovala „za radosť z hudby, za melódie v srdci, za piesne v duši“.

Vašo Patejdl Čítajte viac Koncom júla ešte Vašo Patejdl vystúpil na veľkom festivale, takto spieval publiku

„Odišla ikona československej a následne slovenskej populárnej scény. Geniálny skladateľ, úžasný hudobník Vašo Patejdl, na ktorého piesňach vyrastali celé generácie. Je to obrovská strata pre slovenskú kultúru,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini. Predseda Demokratov Eduard Heger dodal, že niet stužkovej, rodinnej oslavy alebo svadby, na ktorej by nezazneli piesne Elánu a Vaša Patejdla. „Prinášali, prinášajú a budú vždy prinášať radosť na každú oslavu, nech sa budú hrať kdekoľvek na svete,“ uviedol.

Spevák a hudobník Vašo Patejdl zomrel v sobotu v noci vo veku 68 rokov. Bol skladateľom, aranžérom, dlhoročným členom skupiny Elán a hráčom na klávesové nástroje.

Elán: Koncerty nám dávajú čosi, čo sa inak získať nedá
Video

Šéf SNS Andrej Danko vyzdvihol texty Patejdlových piesní a jeho hudbu. „Lúčime sa s hudobnou legendou a umeleckým géniom,“ vyhlásil. Podobne to vníma aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba. „Ďakujeme za prínos tvojej tvorby, ktorá dokázala, že aj slovenská hudba vie byť svetová,“ napísal na sociálnej sieti. Predseda hnutia Republika Milan Uhrík poznamenal, že legendy odchádzajú, no spomienky zostávajú. Patejdlove piesne sú podľa jeho slov nesmrteľné.

„Výnimočný skladateľ hitov medzinárodnej úrovne, ktoré zostávajú. Táto správa ma zasiahla. Ďakujem za radosť a umenie, ktoré Vašo neúnavne šíril,“ napísal predseda KDH Milan Majerský.

Elan, Vaso Patejdl Čítajte viac Vašo Patejdl bol najväčší hitmaker na Slovensku, hovorí hudobný publicista Rado Mešša
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vašo Patejdl #Boris Kollár #Zuzana Čaputová