Obvinený expolicajt Roman Stahl zostáva stíhaný na slobode. Na súd prišiel zbalený

Obvinený expolicajt Roman Stahl zostáva stíhaný na slobode. V pondelok o tom právoplatne rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Expolicajta obvinili v rámci akcie Ezechiel 7 zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších skutkov prijímania úplatku.

21.08.2023 13:55 , aktualizované: 14:32
sud Roman Stahl Foto: ,
Obvinený bývalý policajt Roman Stahl pred pojednávaním na Najvyššom súde SR. 21. august 2023.
debata (1)

Najvyšší súd svojím rozhodnutím zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti nevzatiu obvineného do väzby Špecializovaným trestným súdom. Prvostupňový súd síce 13. augusta konštatoval dôvodnosť trestného stíhania, ale nevidel dôvod navrhovanej kolúznej väzby, založenej na obave z ovplyvňovania svedkov. Dôvodnosť trestného stíhania skonštatoval v pondelok aj sťažnostný súd.

Obvinenému sa kladie za vinu, že mal byť súčasťou zločineckej skupiny, ktorej cieľom malo byť postupné ovládanie kľúčových pozícií v polícii. Obvinenie sa týka aj podozrenia z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s ovplyvňovaním vyšetrovania káuz Doprastav, Váhostav či Technopol.

fico, hamran Čítajte viac Detaily obvinenia Gašpara a spol.: Hamran dal Ficovi do ruky predvolebnú rozbušku, skrátenú nahrávku kritizoval aj sudca

Stahl prišiel na súd s cestovnou taškou.

Prokurátor žiadal pre obvineného Romana Stahla väzbu. Súdu aj obhajobe predložil prepis rozhovoru zvukovej nahrávky.

Stahlov obhajca poukázal na to, že prokurátor neuviedol osoby, kvôli ktorým existuje kolúzna obava.

Fico, Para, Kaliňák o zadržaní Gašpara
Video
Zdroj: TV Pravda

Stahla obvinili spoločne s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Obaja mali byť zapletení do založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Skutky, za ktoré sú stíhaní, sa týkajú rokov 2015 až 2019. Konkrétne ide o prípady, ktoré ako vyšetrovateľ finančnej jednotky NAKA preveroval spomínaný Stahl. Medzi nimi sú napríklad kauzy Váhostav, Technopol či vyšetrovanie prípadu okolo Petra Košča. Tie mal vyšetrovať k spokojnosti svojich nadriadených a za to mal dostávať finančnú odmenu. Stahl v nedeľu v kapucni a v rúšku bez slova pred novinármi ušiel.

Stahl počas svojho pôsobenia v NAKA viedol napríklad aj tím Novinár. Vyšetrovali kauzy, ktoré otvoril Ján Kuciak. Stahlovo meno sa však spomínalo v komunikácii medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, a tak musel v tejto funkcii skončiť. Kočner s Bödörom sa zhovárali o istom Romanovi, ktorý riešil ovládnutie Technopolu. Okrem toho mal Stahl za úlohu vyšetrovať aj kauzu Váhostav, ktorá sa neskôr objavila v uznesení NAKA v prípade kauzy Očistec.

Tibor Gašpar Čítajte viac NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Gašpara, Fico hovorí o pomste, podľa Ódora klame

Kto je Stahl?

Stahl je obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Skutky, pre ktoré sú stíhaní sa týkajú rokov 2015 až 2019, vyplýva z informácií redakcie Startitup.

Konkrétne ide o prípady, ktoré ako vyšetrovateľ finančnej jednotky NAKA vyšetroval spomínaný Roman Stahl. Medzi nimi sa spomínajú napríklad kauzy Váhostav, Technopol či vyšetrovanie prípadu okolo Petra Košča. Tie mal vyšetrovať k spokojnosti svojich nadriadených, a za to mal dostávať finančnú odmenu.

Ako pripomínajú Aktuality, Roman Stahl počas svojho pôsobenia v NAKA viedol aj napríklad vyšetrovací tím Novinár. Šlo o tím vyšetrujúci kauzy, ktoré otvoril Ján Kuciak.

Meno Romana Stahla sa však spomínalo v komunikácii medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, a tak musel v tejto funkcii skončiť. Aktuality dodávajú, že Kočner a Bödörom sa zhovárali o istom Romanovi, ktorý riešil ovládnutie Technopolu.

Okrem toho mal Roman Stahl za úlohu vyšetrovať aj kauzu Váhostav, ktorá sa neskôr objavila v uznesení NAKA v prípade kauzy Očistec.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Roman Stahl