Odhalili pomník Alici a Lacovi Bielikovcom. Má výnimočný dizajn

Obaja pôsobili v novinárskej brandži, bol im blízky humor a mali radi hudbu. Aj takto si na rodičov Alicu a Ladislava Bielikovcov zaspomínal moderátor Televízie ta3 a novinár Peter Bielik. V spoločnosti rodiny a priateľov im v pondelok na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave odhalil spoločný pomník.

21.08.2023 18:45
debata (2)
Moderátor Peter Bielik pri odhalení pomníka svojim rodičom
Video
Zdroj: TV Pravda

Spomedzi ostatných vyčnieva pomník s reliéfom, ktorého autorom je Kliment Mitura, svojím dizajnom. Má tvar fotoaparátu a v objektíve sú zobrazení novinárka Alica Bieliková a jej manžel fotoreportér Ladislav Bielik. Ako Bielik mladší priblížil, je rád, že ho stihli odhaliť na 55. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy. Fotoreportér Laco Bielik je totiž autorom ikonickej fotografie muža s odhalenou hruďou, ktorá vznikla na Šafárikovom námestí pred Univerzitou Komenského v roku 1968 a je jedným z najvýraznejších symbolov ruskej okupácie.

„Od šestnástich rokov v auguste v podstate nerobím nič iné, len organizujem výstavy a riešim otcove fotografie, pretože je to výnimočný dokument, ktorý sa mi podarilo nájsť. Je to 187 originálnych fotografií, z ktorých najznámejšia je muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom,“ povedal moderátor o legendárnej fotografii, ktorá bola tiež súčasťou vlaňajšej výstavy August 68 – Tri dni pred inváziou.

Pomník manželov Bielikových
Pomník manželov Bielikových
+3Pomník manželov Bielikových

Manželov spájalo nielen novinárske remeslo, ale aj humor a záľuba v hudbe. Ich najobľúbenejšia skladba zaznela aj na mieste ich posledného odpočinku. „Pieseň Když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap bola obľúbená skladba mojich rodičov. Oco bol pyšný na to, akú krásnu má manželku a túto pesničku jej často spieval,“ prezradil Bielik mladší. „Mamu volali Brigitte Bardot a otca Tom Jones. Keď prišli na korzo, tak ich veľa ľudí takto vnímalo,“ zaspomínal si na rodičov.

Bielik mladší tiež dúfa, že sa pohne aj realizácia Galérie Ladislava Bielika. „Minulý týždeň sme odovzdali návrh na zmenu územného plánu zóny Dunajská. Bolo požiadavkou magistrátu, aby sme budovy vsadili do konkrétnych kontúr,“ priblížil. Verí, že tento podnet sa už na magistráte nestratí tak ako predchádzajúci v roku 2013.

Výstava fotografií Ladislava Bielika August 68 - Tri dni pred inváziou
Video
Zdroj: TV Pravda

Alica a Ladislav Bielikovci sú pochovaní na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave, kde majú miesto posledného odpočinku okrem iných aj Alexander Dubček, Jozef Kroner či Milan Lasica.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #Peter Bielik #Okupácia 1968 #Laco Bielik