Na východe Slovenska a Gemeri vyčíňali intenzívne búrky, SHMÚ varuje pred povodňami

Na východe Slovenska a Gemeri zaznamenali meteorológovia intenzívne supercelárne búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. Vydal aj výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou.

23.08.2023 16:43
debata

„Aktuálne v regiónoch Gemer, Abov, Zemplín a dolný Spiš zaznamenávame viaceré supercelárne búrky, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou produkujú aj veľké krúpy,“ upozornil ústav.

SHMÚ zároveň uviedol, že intenzívne búrky sú sprevádzané prívalovým dažďom. Napríklad na stanici Klenov zaznamenali meteorológovia intenzitu až 31 milimetrov za polhodinu.

Kratučká úľava od trópov, potom sa horúčavy vrátia v plnej sile
Video
Zdroj: TV Pravda

Výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou platí pre okresy Poltár, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie – Hornád, Košice okolie – Bodva, Košice, Prešov, Vranov nad Topľou a Trebišov bez Roňavy.

Výstrahu druhého stupňa pred búrkami vydal SHMÚ pre juhovýchodné okresy Slovenska a Vranov nad Topľou. Vyskytnúť sa tam môžu miestami búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a krúpami.

Pre zvyšné okresy východného Slovenska platí výstraha prvého stupňa. Výstrahy priebežne platia do 20.00 h. „Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a podobne),“ upozornili meteorológovia.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #povodne #prívalové dažde