Falošný lekár Bihary z kauzy Iris dostal deväť rokov za mrežami

Kauza zariadenia pre seniorov Iris sa dočkala rozuzlenia. Mestský súd Bratislava I vo štvrtok rozhodol, že uloží obžalovanému Ivanovi Biharymu úhrnný deväťročný trest väzenia. Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov. Vinní sú zo zločinu poškodenia zdravia, Bihary aj zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Verdikt nie je právoplatný.

24.08.2023 10:16 , aktualizované: 11:50
IRIS, Ivan Biháry Foto: ,
Obžalovaný Ivan Biháry počas pojednávania v kauze zariadenia IRIS na Okresnom súde (OS) Bratislava I., 13. decembra 2022.
debata (3)

Obžalovaný Bihary si má odpykať trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia veci v podobe mobilného telefónu. Obaja dostali päťročný zákaz vykonávania ošetrovateľskej, opatrovateľskej alebo obdobnej činnosti. Obžalovaná Pútiková má okrem probačného dohľadu aj povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe. Poškodených, ktorí si uplatňujú nárok na náhradu škody, súd odkázal na civilný proces.

Prokurátor považuje trest za zákonný. Pojednávanie vo štvrtok prebehlo bez prítomnosti obžalovaného Biharyho.

Sudca Branislav Harabin zdôraznil, že obžalovaný vedel o tom, že nemá spôsobilosť podávať lieky. Ivan Bihary mal takisto kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

Príchod Vanessy Pútikovej na súd
Video
Zdroj: TV Pravda

Harabin ďalej uviedol, že bude potrebné z pohľadu súdu preskúmať konanie policajtov. Bude potrebné preveriť, prečo polícia zasiahla až 3. júla 2018, a či nebolo možné predísť niektorým úmrtiam.

Ivan Bihary, ktorý bol v skutočnosti kuchár, mal svojvoľne ordinovať lieky, čo malo viesť minimálne v troch prípadoch k úmrtiu v dome seniorov. S Pútikovou mali podľa obžaloby v zariadení v rokoch 2016 až 2018 klientom indikovať a podávať lieky a liečivá aj napriek tomu, že na to nemali odbornú spôsobilosť.

Ivan Syrový, obhajca v kauze Iris
Video
Zdroj: TV Pravda

Pútiková urobila v októbri 2019 vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov klientom zariadenia rozhodoval Bihary napriek tomu, že nie je lekár. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že spolu s ďalšími osobami v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol.

Pútiková nastúpila pôvodne do zariadenie ako upratovačka, Bihary je v skutočnosti vyučený kuchár. Podľa prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave bolo preukázané, že Bihary o sebe tvrdil, že je sekundárky paliatívny lekár alebo psychiater.

Iris súd Ivan B. Čítajte viac Údajný falošný lekár zo zariadenia pre seniorov Iris ostáva vo väzbe

Ich konanie viedlo minimálne v troch prípadoch k úmrtiu klientov centra. V tejto súvislosti navrhol prokurátor obžalovanému uložiť trest deväť rokov väzenia v zariadení s minimálnym stupňom stráženia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #senior #Pacient #IRIS #falošný lekár #kauza Iris