Fico ukázal migrantov vo Veľkom Krtíši, vládu viní z nečinnosti. PS hovorí o predvolebnom strašení ľudí

To, čo sa v súčasnosti deje v južných okresoch Slovenska, je zásadný obrat vládnej politiky a štátu voči nelegálnej migrácii, uviedol na nedeľňajšej tlačovej konferencii líder Smeru Robert Fico. Kritizoval tiež podmienky migrantov v zberných táboroch. Obáva sa zhoršenia situácie a chce k téme zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Podľa podpredsedu Progresívneho Slovenska Tomáša Valášeka sa situácia s nelegálnou migráciou zhoršila, no je riešiteľná. Fica zároveň kritizoval, že zneužíva situáciu na predvolebné strašenie ľudí.

03.09.2023 18:08 , aktualizované: 20:11
Robert Fico Foto:
Robert Fico sa rozpráva s migrantmi vo Veľkom Krtíši
debata (1006)

Fico súčasnú situáciu nehodnotí ako výsledok benevolencie, ale priamo zámer súčasnej vlády. „Robí všetko pre to, aby sa na územie Slovenska dostalo čo najviac migrantov,“ vyhlásil Fico, poukazujúc na to, že namiesto ochrany pred infiltráciou sa situácia rieši legalizáciou pobytu migrantov.

Fico ukázal nelegálnych migrantov vo Veľkom Krtíši
Video

Líder Smeru zároveň spochybňuje to, že všetci migranti sú vojnoví utečenci, poukazuje na to, že väčšinu z nich nemožno hodnoverne identifikovať. „Všetci sú Sýrčania, všetci sú z Aleppa, všetci sa narodili 1. januára,“ komentuje a odvoláva sa aj na osobné skúsenosti z Veľkého Krtíša.

Obrázky z blízkosti koncentračného centra, v ktorom sú migranti umiestnení, premietal počas tlačovej konferencie. Poukázal pritom na katastrofálne podmienky, v ktorých migranti existujú. „Okrem cisterny s vodou a prenosných toaliet nemajú nič, spia na zemi,“ upozornil.

Obáva sa, že počet nelegálnych migrantov môže na Slovensku stúpať. „Toto tu smrdí jednou humanitárnou krízou,“ upozornil. Oznámil, že v pondelok podá strana podnet na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Zároveň ocenil snahu veľkokrtíšskej samosprávy riešiť situáciu, rovnako tak aj prístup prítomných policajtov.

Situácia sa zhoršila, no je riešiteľná

Podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek zo zhoršenia situácie čiastočne viní samotného Fica. „V súčasnosti platný systém registrácie migrantov vychádza z úpravy, ktorú sám predložil do parlamentu,“ uviedol Valášek.

Upozornil, že problém s nelegálnou migráciou sa musí riešiť intenzívne na vonkajších hraniciach EÚ, rovnako by Slovensko malo vyžadovať dodržiavania medzinárodných zmlúv. „Medzi ne patrí readmisná dohoda o tom, že ak na Slovensku zadržíme nelegálneho migranta, ktorý k nám prišiel z územia Maďarska, maďarské úrady si ho majú prevziať,“ upozornil.

Bezpečnostný expert PS a bývalý šéf polície Jaroslav Spišiak označil bezpečnostnú situáciu za „mierne vážnejšiu“. Polícia ju podľa neho zvláda. Navrhol preventívne posilniť a zvýšiť počet hliadok monitorujúcich situáciu.

Prenasledovanie auta s migrantmi slovenskou políciou koncom augusta
Video

Predseda mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda v reakcii na tlačovú konferenciu obvinil Roberta Fica zo zneužitia strachu a obáv ľudí na získavanie politických bodov. „Žiaľ, živnú pôdu mu k tomu vytvára nečinnosť vlády a neschopnosť najvyšších ústavných činiteľov zaujať k dianiu v južných oblastiach včasné, zrozumiteľné stanovisko, opreté o konkrétne opatrenia,“ skonštatoval.

Viaceré strany vyzvali počas víkendu predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby situáciu neodkladne riešili a informovali verejnosť o reálnom stave i prijatých konkrétnych opatreniach na zamedzenie nelegálnej migrácie.

Migranti na našom území nechcú zostať

Policajný zbor doteraz nezaznamenal žiadny trestný čin alebo priestupok, ktorého by sa migranti na našom území dopustili. Policajné prezídium to uvádza v stanovisku s tým, že chce ubezpečiť každého spoluobčana, že sú nasadené všetky sily a prostriedky pre zabezpečenie poriadku a bezpečnosti v súvislosti s nelegálnou migráciou.

Problém nelegálnej migrácie nie je podľa polície len problémom Slovenska, ale potýkajú sa s ním krajiny v celom európskom priestore. Zároveň policajný zbor požiadal občanov o strpenie.

Migranti totiž podľa polície utekajú pred vojnou a putujú ďalej na západ, pričom na našom území zostať nechcú a zotrvávajú tu len na nevyhnutný čas, počas ktorého prechádzajú kontrolou v našich a európskych systémoch.

„V boji s nelegálnou migráciou prijímame aj ďalšie kroky, okrem iného napríklad prezident Policajného zboru Štefan Hamran a veliteľ Celoštátneho hlavného veliteľstva polície Maďarska János Balogh vo štvrtok 31. augusta podpísali doplnené znenie Dohody medzi Prezídiom Policajného zboru Ministerstva vnútra SR a Celoštátnym hlavným veliteľstvom polície Maďarska o vytvorení spoločných hliadok na území Maďarska v rámci spoločných operácií," uviedla polícia.

Novela tejto dohody podľa policajtov rozširuje pôsobenie spoločných hliadok oboch štátov na území Maďarska, čím sa umožní zintenzívnenie a zefektívnenie spolupráce najmä v oblasti boja proti nelegálnej migrácii prichádzajúcej na územie Maďarska a následne Slovenska zo západobalkánskej tra­sy.

„Pre doplnenie uvádzame, že situáciu naďalej monitorujeme a podnikáme kroky aj na medzinárodnej úrovni, aby sme dostali tento problém do povedomia aj v európskom spoločenstve, pretože iba spoločnými a systematickými riešeniami v rámci celej Európskej únie je možné problém v oblasti nelegálnej migrácie riešiť,“ zdôraznil Policajný zbor.

České drony a migranti na česko-slovenskej hranici (koniec októbra 2022)
Video

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku policajného prezídia, pokiaľ ide o medializované informácie o ukončení služobného pomeru riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície, polícia k tomu zaujme stanovisko na budúcotýždňovej tlačovej konferencii.

Ministerstvo vnútra i polícia oznámili, že pri riešení situácie nasadili všetky dostupné sily a prostriedky. Zároveň upozornili, že doteraz zo strany migrantov neprišlo k žiadnym narušeniam verejného poriadku.

„Každé podozrenie je preverované,“ zdôraznili. Obyvateľov žiadajú o strpenie. Pripomínajú, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #migrácia #mimoriadna schôdza parlamentu