V procese s Kažimírom vypovedala trojica odsúdených kajúcnikov. Imrecze: Súd mi nariadil mlčať

Na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračuje proces s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom v kauze podplácania.

04.09.2023 09:47 , aktualizované: 15:49
imrecze Foto: ,
Bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze v súdnej sieni na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pondelok 4. septembra 2023.
debata

Na programe pojednávania je výsluch viacerých svedkov, pričom jedným z nich je kľúčový svedok obžaloby, bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Na súd tiež boli predvolaní Imreczeho nástupkyňa vo funkcii Lenka Wittenbergerová a bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech. Všetci traja svedkovia už boli právoplatne odsúdení v korupčných kauzách. Samosudca zároveň rozhodol o vylúčení verejnosti z dôvodu zachovania bankového tajomstva, aj keď to obhajoba dnes nežiadala. Verejnosť a médiá však budú môcť byť prítomné pri vyjadrení Kažimíra k výpovediam.

zväčšiť Guvernér Národnej banky Slovenska a exminister... Foto: TASR, Ondrej Hercegh
kažimír Guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír (vľavo) a jeho obhajca Ondrej Mularčík prichádzajú na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v poondelok 4. septembra 2023.

Imrecze po svojej výpovedi novinárom povedal, že sa k nej nemôže vyjadriť, keďže je to nariadenie súdu. Rovnako svoju výpoveď nekomentovali ani Wittenbergerová a Čech. Pojednávanie v tejto veci bude pokračovať 18. septembra.

Mýtnik, kažimír Čítajte viac Proces s Kažimírom pokračoval vypočutím znalca, obhajobe sa to však nepozdávalo

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48 000 eur.

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie. Zdôraznil, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Kažimír pred súdom, obvinenie odmietol
Video

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Peter Kažimír #František Imrecze #Špecializovaný trestný súd v Pezinku