Ovplyvňovala svedkyňu? Sudkyňa NSS stojí pred disciplinárkou. Šikuta žiada preradenie

Na pôde Najvyššieho správneho súdu sa začalo disciplinárne pojednávanie so sudkyňou najvyššieho súdu Danou Wänkeovou. Vyčítajú jej údajnú snahu ovplyvňovať svedkyňu, ktorá vypovedala vo veci žilinského sudcu Daniela Béreša podozrivého z korupcie.

05.09.2023 11:37
debata

Disciplinárny návrh na sudkyňu podal predseda najvyššieho súdu Ján Šikuta ako aj ministerstvo spravodlivosti. To požaduje, aby bola sudkyňa pre porušenie povinností sudcu preradená na súd nižšieho stupňa.

Podľa disciplinárneho návrhu Wänkeová v júni 2020 viedla rozhovor so sudkyňou Krajského súdu v Žiline. Údajne je povedala, že ak je pravda, čo vypovedá vo veci sudcu Béreša, sama by si mohla privodiť trestné stíhanie. Sudkyňa najvyššieho súdu sa však podľa vlastných slov cíti nevinná, pričom podľa nej išlo len o kolegiálny rozhovor so sudkyňou, s ktorou sa poznala. „Nikdy som nepopierala, že sme sa s kolegyňou stretli, že sem sa rozprávali,“ povedala s tým, že jej cieľom vôbec nebolo dotyčnú ovplyvňovať. Sudkyni najvyššieho súd sa tiež vyčíta, že nenamietla svoju zaujatosť ako členka disciplinárneho senátu, aj keď jej známa bola vo veci svedkyňou.

Šéf najvyššieho súdu Šikuta podaný disciplinárny návrh pôvodne stiahol pre prieťahy v konaní. Najvyšší správny súd však jeho návrhu nevyhovel.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Najvyšší správny súd