Uzavretie hraníc sa nechystá. Polícii pomôže zvládnuť migrantov armáda

Utekajú do Nemecka či na Západ, no kvôli jedinému papieru, ktorý je európskym unikátom, sa zaseknú na Slovensku. V prihraničných obciach tak vznikajú susedské hliadky, polícia odchytáva utečencov a vozí ich do táborov, kde majú niekoľko hodín čakať na administratívne procesy. Z hodín sú však dni a kapacity týchto provizórnych detenčných centier sa plnia. Síce je téma nelegálnej migrácie plná politických vyhlásení o povolávaní armády, Slovensku nateraz humanitárna kríza nehrozí.

06.09.2023 13:24 , aktualizované: 15:33
SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Foto: ,
Nelegálni migranti v dočasnom pracovisku cudzineckej polície v Nových Zámkoch v utorok 5. septembra 2023.
debata (47)

V prípade požiadavky Policajného zboru vláda navrhla zabezpečiť denne do 500 profesionálnych vojakov pri zabezpečovaní strážených objektov v spoločných hliadkach a logistickú podporu spojenú s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou, a to v období do 31. decembra. Náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko priblížil, že zatiaľ nemá presné informácie o tom, aké úlohy budú vojaci plniť. Viac informácií by mal mať v piatok.

Primátor Veľkého Krtíša žiada pri migrantoch pomoc armády
Video

“Sily a prostriedky Policajného zboru nepostačujú na zabezpečenie strážených objektov, preto sa navrhuje vyčleniť profesionálnych vojakov na podporu Policajného zboru pri plnení tejto úlohy a logistickú podporu spojenú s dopravou osôb,” uvádza sa vo vládnom materiáli.

Podpredseda Smeru Robert Kaliňák pre denník Pravda vysvetlil, že vojaci by mali skôr strážiť hranicu. Predstavil aj tri, podľa neho, najjednoduchšie riešenia na zastavenie príchodu utečencov na Slovensko.

migranti, hasičská stanica, Nové Zámky Čítajte viac Vláda zjednodušila vyhosťovanie migrantov, opatrenia ich majú od Slovenska odradiť

„Keď ich začnete zatýkať, prestanú sem chodiť. Oni nemajú čas sedieť šesť mesiacov v base,“ spresnil. O naplnenie väzenských kapacít sa však neobáva, pretože je presvedčený, že signál o tom, že Slovensko je nehostinnou krajinou pre nelegálnych utečencov sa medzi nimi rýchlo rozšíri. Spresnil, že na rozdiel od Rakúska je Slovensko len tranzitnou krajinou, ktorú migranti vedia obísť a zabezpečením hraníc, by sa podľa neho problém s migrantmi vyriešil.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer priznal, že vláda sa o tomto kroku ani nebavila a ich cieľom je, aby sa „koncentrácia migrantov rozriedila“. Majer je presvedčený, že by sa nikde nemala vytvárať „atmosféra strachu“. „Toto nie je naším cieľom,“ uzavrel.

Štátny tajomník Majer: Naším cieľom nie je strach
Video

Vláda však prijala v stredu aj ďalší, podľa štátu dôležitý krok v otázke riešenia nelegálnej migrácie. Okrem pomoci vojakov, chcú zrušiť vydávanie potvrdenia pre migrantov.

Slovensko je podľa premiéra Ľudovíta Ódora stále v hľadáčiku nelegálnych migrantov a z tohto dôvodu sa vláda rozhodla prijať zmenu zákona. Po novom nebude vydávanie papieru povinné, ale možné. Vláda v stredu schválila aj skrátené legislatívne konanie a zákon by tak mohol byť zmenený už tento štvrtok.

Netreba však podľa neho “strašiť, démonizovať a Slovensko zatiaľ ľudské nešťastie utečencov zvláda”. Priznal, že pred štvrtkovým mimoriadnym rokovaním Národnej rady skúšal hľadať politickú podporu u lídrov parlamentných strán, „no sám nevie, na čom je“. V utorok bolo medializované stretnutie s lídrom Hlasu Petrom Pellegrinim, no Ódor odmietol priblížiť ostatné osoby.

Nekomunikoval však so stranami, ktoré obišiel aj v prípade hľadania podpory pre program a ani s tými ktorí podľa neho “nelegálnu migráciu v maximálnej miere zneužívajú”. Pri hľadaní podpory pre Programové vyhlásenie vlády sa napríklad nestretol so stranou Smer či Republika.

Ódor verí, že ak sa podarí zrušiť vydávanie papieru, tak záujem utečencov o Slovensko klesne. Zdôraznil, že to hneď nezanemná, že sa tak stane hneď. “Prevádzači sledujú dianie na slovensku, nebude to tak, že si zajtra vypýtam zoznam prevádzačov a budem im volať, že papier nebude, ale informácia sa rozšíri medzi migrantov,” dodal.

Podľa neho aj samotní prevádzači chcú, aby migranti ten papier mali. “Ak idú so skupinou ktorá je legálne registrovaná tak nie sú prevádzačmi ale niekto kto vezie ľudí z bodu A do bodu B,” spresnil.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #armáda SR #Polícia Slovenskej republiky