Polícii už pomáha zvládnuť migrantov armáda. Imre: Pomoc prišla v čase mimoriadnej krízy

Prílev nelegálnych migrantov už pomáhajú polícii zvládať profesionálni vojaci. V piatok ich nasadili približne 350. Zvládať situáciu s tranzitnou migráciou by polícii pomohlo aj zrušenie povinnosti vydávať nevyhostiteľným cudzincom potvrdenie o zotrvaní na území SR. Zhodli sa na tom štátny tajomník Ministerstva vnútra Martin Královič a policajný viceprezident Damián Imre.

08.09.2023 14:27 , aktualizované: 15:56
SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Foto: ,
Nelegálni migranti v dočasnom pracovisku cudzineckej polície v priestoroch Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nových Zámkoch v utorok 5. septembra 2023.
debata (7)

„V tejto chvíli už máme viac ako 13 miest, kde vieme vybavovať migrantov, ktorých nevieme vyhostiť, a ktorým na základe zákona musíme vydávať potvrdenie o zotrvaní, ktoré ich sem na Slovensko motivuje dnes prísť," vyhlásil Imre. Odstránenie povinnosti vydávať potvrdenie by uvítal. Naznačil, že polícia by tak už nemusela potrebovať vojakov.

Nespokojní migranti vo Veľkom Krtíši
Video

Potrebu zmeny vo vydávaní potvrdení zdôraznil aj Královič. Vyzval poslancov, aby v pondelok (11. 9.) podporili mimoriadnu schôdzu k novele. V piatok sa rokovanie ani na druhýkrát nepodarilo otvoriť.

Pomoc prišla v čase mimoriadnej krízy

Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR v súčasnosti podľa Královiča pomáhajú pri transporte, logistike, presúvaní migrantov po celom Slovensku, strážení objektov cudzineckej polície či zabezpečovaní verejného poriadku.

Podľa policajného viceprezidenta prichádza pomoc vojakov v čase mimoriadnej krízy, keď kapacity polície na vybavovanie nepostačujú, aby sa obyvatelia najmä južných prihraničných okresov cítili bezpečne. Podotkol, že nasadenie vojakov nie je v takýchto situáciách výnimočné ani v zahraničí. „Po vyhodnotení rizík a situácie budeme žiadať možno viac príslušníkov OS SR, alebo ich budeme uvoľňovať,“ dodal. Ocenil aj poskytnuté technické prostriedky na transport migrantov. Vyzdvihol tiež službu nasadených policajtov.

Imre pripustil, že polícii trvalo dlhšie, kým presvedčila rezort obrany o opodstatnenosti nasadenia vojakov. Pomoc armády však podľa neho prišla v pravý čas.

Riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Robert Gucký ocenil debaty predstaviteľov štátu so zástupcami susedných krajín. Verí, že čoskoro bude oslovená aj príslušná eurokomisárka. „Problém treba riešiť nielen na území Slovenska,“ poznamenal. Výsledky očakáva aj od komunikácie s maďarskými kolegami. Ako deklaroval, polícia nikdy neustúpi od preverovania osôb v informačných systémoch tak, aby sa nestávalo, že prídu nežiadané osoby alebo sa budú voľne pohybovať bez vedomia polície. Rovnako apeloval na poslancov Národnej rady SR, aby schválili zmeny vo vydávaní potvrdení.

Štátny tajomník deklaroval aj komunikáciu so samosprávami. V uplynulých dňoch hovoril napríklad s primátormi Únie miest Slovenska či prednostami okresných úradov.

Michal Horský Čítajte viac Migranti sú vďačná téma. Pre populistov. Sadneme im opäť na lep?
7 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #armáda SR