Výmena informácií i vybavenie. USA poskytnú milióny na ochranu hraníc s Ukrajinou

Spojené štáty prispejú Slovensku sumou 3,6 milióna dolárov na výcvik personálu a vybavenie na ochranu jeho východnej hranice.

08.09.2023 15:47
konflikt Rusko-Ukrajina, vojna, hranica,... Foto: ,
Slovensko-ukrajinský prechod Vyšné Nemecké 25. februára 2022 po rozpútaní vojny na Ukrajine.
debata (14)

Ako ďalej informovalo veľvyslanectvo USA na Slovensku, projekt pomôže chrániť slovenskú hranicu pred nezákonným pašovaním zbraní, drog, kontrabandu a ľudí, a zároveň podporí legálny pohyb cez hranicu.

Prvá slovenská stíhačka F-16
Video

„Počas nasledujúcich dvoch rokov Spojené štáty poskytnú slovenským inštitúciám výcvik a dodajú dôležité vybavenie, aby zlepšili ich schopnosť chrániť hranicu. Ako priatelia, partneri a spojenci je aj tento projekt len ďalším príkladom zmysluplného a vzájomne rešpektovaného partnerstva medzi našimi dvoma krajinami,“ povedal veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana s tým, že posilnenie bezpečnosti hraníc je nevyhnutné pre bezpečnosť, hospodársku prosperitu a národnú suverenitu Slovenska.

Mantis Čítajte viac Nemci darovali Slovensku systémy Mantis. Posilnia ochranu hranice s Ukrajinou

Okrem príspevkov na vybavenie zo strany Spojených štátov budú zástupcovia oboch krajín spoločne organizovať výmenu informácií, hodnotení spôsobilostí, workshopov a školení zameraných na budovanie kapacít vo Washingtone, Bratislave, Poprade, Košiciach, Sobranciach a ďalších mestách. Táto spolupráca podľa amerického veľvyslanectva poskytuje príležitosť učiť sa jeden od druhého a posilniť kolektívnu bezpečnosť. Témy budú siahať od využitia analýzy údajov na posúdenie rizika vstupu osôb a tovaru na Slovensko až po implementáciu technológií a zariadení na odhaľovanie používania tunelov a dronov na hraniciach.

Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké,...
Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké,...
+9Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké,...

Finančné aj ľudské zdroje potrebné na projekt poskytnú ministerstvá zahraničných vecí a vnútornej bezpečnosti Spojených štátov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna na Ukrajine #východná hranica