Pri potvrdeniach pre cudzincov treba zmeny, zhodujú sa Matovič a Uhrík

Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič a šéf mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík sa zhodujú na potrebe zmien pri potvrdeniach o zotrvaní na území Slovenska cudzincom. Vyplýva to z ich vyjadrení v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

10.09.2023 14:30
matovič, uhrík Foto: ,
Igor Matovič a Milan Uhrík na koláži snímok.
debata (7)

Matovič skritizoval, že poslancom parlamentu sa zatiaľ k potvrdeniam pre cudzincov nepodarilo otvoriť rokovanie. „Naše hnutie hlasovalo za to, aby sme schôdzu schválili, aby bola spustená a aby sme problém s migráciou vyriešili,“ pripomenul.

Aj podľa Uhríka je potrebné urobiť zmeny pri vydávaní potvrdení. Poukázal na to, že aj poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika otvorenie schôdze k tejto veci podporili. Uhrík volá po zavedení kontrol štátnych hraníc. Skritizoval zároveň opatrenia súčasnej vlády proti nelegálnej migrácii.

Čaputová v ta3: Poverím víťaza volieb, aj keď to bude Fico
Video

Politici diskutovali aj o stave slovenského zdravotníctva. Uhrík vysvetlil, že Republika nepodporila otvorenie mimoriadnej schôdze k stabilizácii pediatrií, pretože išlo podľa nej o hasenie situácie nedomysleným spôsobom. Nesúhlasili napríklad s návrhom zvýšenia poplatkov na urgentoch a ambulantných pohotovostiach. Riešením krízy je podľa Uhríka napríklad rozšírenie zdravotníckeho vzdelávania. „Treba sa dohodnúť so staršími lekármi, aby tu ešte pár rokov vydržali a treba rýchlo nahnať mladých lekárov na školy,“ doplnil.

Matovič skritizoval, že sa rokovanie k pediatrom neotvorilo. Problém treba podľa neho riešiť akútne. Navrhuje tiež viac peňazí pre lekárov na ambulantných pohotovostiach, čo podporuje aj Uhrík. Líder OĽANO a priatelia zároveň súhlasí s navýšením počtu medikov na fakultách. Rovnako odmieta navýšenie poplatkov na urgentoch a pohotovostiach.

pellegrini, heger Čítajte viac Pellegrini a Heger sa nezhodujú na riešeniach migračnej krízy
7 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Igor Matovič #mimoriadna schôdza parlamentu #migranti #Milan Uhrík #nelegálni migranti