Vláda schválila zonáciu Slovenského krasu. Ochráni vzácne rastliny, ale aj rysy, vlky či vydry

Vláda v stredu schválila zonáciu Národného parku Slovenský kras. Jeho výmera sa zvýši na 35 522 hektárov. Piaty najprísnejší stupeň ochrany bude tvoriť 24,18 percenta výmery, čo je 8591 hektárov.

13.09.2023 18:07
Slovenský kras Foto: ,
Zádielska tiesňava v Národnom parku Slovenský kras pri obci Zádiel v okrese Košice - okolie
debata (3)

Výmera ochranného pásma bude znížená na 5 715 hektára. Štvrtý stupeň ochrany bude tvoriť 3,34 percenta, tretí stupeň 72,37 percenta a druhý stupeň bude na 0,10 percenta výmery parku. „Návrhom zonácie dôjde na štátnych pozemkoch k zvýšeniu podielu piateho stupňa, ako aj podielu štvrtého stupňa a dôjde tiež k zníženiu podielu tretieho stupňa,“ skonštatovalo ministerstvo životného prostredia. Národný park sa nachádza v okresoch Košice-okolie, Rožňava a Revúca.

Zachráňme národné parky – Slovenský kras.

Video

Ochrániť sa majú nížinné a podhorské kosné lúky, porasty borievky obyčajnej, penovcové prameniská či kyslomilné bukové lesy. Z rastlín chce rezort chrániť napríklad poniklece, vstavače, zvonovec ľaliolistý, prvosienkú holú a pľúcnik úzkolistý.

V prípade živočíchov sa má vyhlásením zonácie ochrániť niekoľko druhov vtákov a netopierov, taktiež aj rys, vlk, vydra, salamandra či fúzač.

„Veľká časť územia Národného parku Slovenský kras, ako aj časť jeho ochranného pásma je súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Sú nimi chránené vtáčie územie a 17 území európskeho významu,“ uviedol envirorezort. Schválením zonácie zároveň dôjde k zrušeniu 14 chránených území, s ktorými sa národný park prekrýva.

planina dolný vrch, slovenský kras Čítajte viac Chránenou krajinnou oblasťou je Slovenský kras už 50 rokov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský kras #zonácia