Čaputová: Na svätej omši v Šaštíne zazneli silné posolstvá pre Slovensko

Počas slávenia piatkového sviatku Sedembolestnej Panny Márie na svätej omši v Šaštíne zazneli silné posolstvá pre Slovensko. Uviedla to na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. Na udalosti sa zúčastnili aj ďalší politici.

15.09.2023 19:43 , aktualizované: 20:53
Šaštín / Sedembolestná Panna Mária / Púť / Foto: ,
Veriaci počas národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v meste Šaštín-Stráže 15. septembra 2023
debata (217)

„Posolstvá o jednote, o potrebe prekonávať rozdiely a stavať na spoločnom dobre. Sú to veľmi dôležité slová práve v tejto dobe, ktorá je taká napätá a rozhádaná,“ poznamenala Čaputová.

Uprostred štátny sekretár Svätej stolice v SR...
Veriaci počas národnej púte k Sedembolestnej...
+12Veriaci počas národnej púte k Sedembolestnej...

Vyzvala k ich neustálemu opakovaniu a zdôraznila, že Slovensko tvorí jeden národ spolu s národnostnými menšinami. Podľa prezidentky je teraz prekonanie rozdielov a jednota to najpotrebnejšie.

„Pred dvomi rokmi bol na tomto mieste aj pápež František a dnes túto svätú omšu celebroval vatikánsky štátny sekretár, kardinál Pietro Parolin,“ uviedol predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) na sociálnej sieti.

zväčšiť Štátny sekretár Svätej stolice v SR kardinál... Foto: TASR, Dano Veselský
Šaštín / Sedembolestná Panna Mária/ Púť / Štátny sekretár Svätej stolice v SR kardinál Pietro Parolin počas brífingu po svätej omši v rámci púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v meste Šaštín-Stráže 15. septembra 2023

„Počas sviatku Sedembolestnej Panny Márie navštívi kardinál Pietro Parolin Baziliku Sedembolestnej Panny Márie, kde bude v rámci Národnej púte hlavným celebrantom a kazateľom na svätej omši pred bazilikou o 10.30 h,“ uviedla Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe. Do Šaštína príde kardinál dva roky po apoštolskej návšteve pápeža Františka na Slovensku, kde odznela jeho homília.

Svätá stolica vyhovela žiadosti predloženej v mene Slovákov prostredníctvom arcipastierov Slovenska a Sedembolestnú Pannu Máriu vyhlásila za patrónku Slovenska dekrétom z 22. apríla 1927. Ďakovná púť za vyhlásenie patrónky Slovenska sa uskutočnila 21. až 22. mája 1927. Prišlo približne 40.000 veriacich s viac ako 100 kňazmi.

zväčšiť Veriaci počas národnej púte k Sedembolestnej... Foto: TASR, Dano Veselský
Šaštín / Sedembolestná Panna Mária / Veriaci počas národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v meste Šaštín-Stráže 15. septembra 2023

Na 63. výročie vyhlásenia sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska 22. apríla 1990 vo vrtuľníku preletel nad šaštínskou národnou bazilikou svätý Ján Pavol II.

Národná svätyňa Bazilika Sedembolestnej Panny Márie je súčasťou rímskokatolíckej farnosti v Šaštíne, ktorú spravuje rehoľa Pavlínov. Na dlhú históriu v Šaštíne nadväzujú viacerými púťami, v septembri sa na mieste koná celonárodná mariánska púť.

zväčšiť Vľavo emeritný arcibiskup Róbert Bezák počas... Foto: TASR, Dano Veselský
Šaštín / Sedembolestná Panna Mária / Róbert Bezák / Vľavo emeritný arcibiskup Róbert Bezák počas národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v meste Šaštín-Stráže 15. septembra 2023

Tradícia úcty k Sedembolestnej Panne Márii je na Slovensku najviac zviazaná práve so Šaštínom, kde sa nachádza milostivá socha Sedembolestnej Panny Márie z roku 1564. V roku 1744 bol v Šaštíne dokončený chrám Sedembolestnej Panny Márie, ktorý je národnou svätyňou a stal sa jedným z najvýznamnejších a najväčších mariánskych pútnických miest na Slovensku.

Na Slovensku je viac ako 1200 kostolov či chrámov zasvätených Panne Márii, z toho okolo 200 Sedembolestnej Panne Márii, vrátane národnej svätyne v Šaštíne. Tú v roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil za baziliku minor.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Šaštín #omša #Zuzana Čaputová