Bitkári, provokatéri a klamári v politike - verné či pokrivené zrkadlo spoločnosti?

Kampaňou otriasli už aj facky, päste a trpký pocit prenesenej hanby. Nájdenú zhodu, že svoje záujmy nesmieme presadzovať násilím, ale slušnou diskusiou, zdá sa, si politici príliš neosvojujú. Skutočne chceme za svojich zástupcov provokatérov, bitkárov či notorických klamárov? A ak nie, prečo stranícka politika rezignuje na slušnosť?

17.09.2023 19:00

Vraví sa, že parlament je len zrkadlom našej spoločnosti. Naozaj sme však národom násilníkov, podvodníkov či obchodníkov s teplou vodou? Alebo náš systém praje úspech takýmto indivíduám? A nie je to náhodou neschopnosťou našej demokracie premieňať vôľu ľudu na výkon verejnej moci? Sme v pohode s tým, že strany nie sú demokratické?

Skrátka – akú chceme spoločnosť, politické strany a politikov?

Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie a nájdime spoločné riešenia.

Hlasujte aspoň za sedem komentárov a uvidíte, ktorá názorová skupina je vám bližšia.

Ďakujeme, že diskutujete slušne.

Prečo sa pýtame?

Septembrové DEMDIS diskusie nám odhaľujú početný a silný konsenzus. Zhodujeme sa, že chceme žiť v slobodnej a spravodlivej spoločnosti. Uznávame slobodu prejavu a presadzovania svojich záujmov nenásilným spôsobom. Chceme sa vyhnúť občianskej vojne a bratovražednému boju, pričom riešenie vidíme v slušnej a vecnej diskusii. A to aj s tými, s ktorými na prvý pohľad nesúhlasíme. Nechceme sa zbytočne rozdeľovať a žiť v spoločnosti, ktorá je paralyzovaná – aj preto by sme mali prioritne riešiť problémy, na ktorých sa zhodneme, že sú vážne. Nielen na tom všetkom nachádzame zhodu medzi (na prvý pohľad) rozhádanými tábormi.

Reflektujú však túto zhodu a naše požiadavky politici a politické strany? Sme spokojní s politikou, ktorú robia? A aké charakterové vlastnosti by mali mať naši reprezentanti, aby sme sa za nich nemuseli hanbiť?

Politici zrkadlom spoločnosti?

Zhodujeme sa, že demokracia by nemala byť o konkrétnych lídroch, ale o férových procesoch a hodnotách. Vedú však tieto procesy k efektívnej premene vôle občanov na výkon verejnej moci a politiky? Funguje spojka medzi občanmi a „veľkou politikou”?

Politické strany sú kostrou demokracie a tradične onou spomínanou spojkou. Ak však strany fungujú len ako eseročka a výťah k moci pre svojich otcov zakladateľov, nemožno sa príliš čudovať narastajúcej nespokojnosti občanov so straníckou politikou. Bez fungujúcej spojky jednoducho niet dialógu, spätnej väzby či vyvodzovania politickej zodpovednosti.

Ak nefunguje spojka, platí naozaj, že politici sú len zrkadlom spoločnosti?

Čo s tým?

„Nepotrebujeme spasiteľov, ale aktívnych občanov.” Otázkou vo svetle tejto zhody je teda, ako zlepšiť našu demokraciu? Tak, aby negenerovala len ďalšie odcudzenie a nedôveru, ale skôr najlepšie riešenia a požiadavky občanov. Je to otázka reformy štandardných „spojok”? Vytvorenia nových foriem občianskych zhromaždení či fór? Či našej vnútornej premeny z pasívnych sledovateľov politiky na aktívnych občanov?

Doterajšie DEMDIS diskusie nám v podstate ukazujú, že vieme, v čom je problém, ako sa mu vyhnúť a akú chceme spoločnosť. Ako pretaviť naše predstavy do našej voľby? Ako docieliť, aby politici rešpektovali vôľu občanov aj po voľbách? Ako realizovať ideály, na ktorých sa zhodujeme?

Zapojte sa do diskusie!

O projekte

DEMDIS je občianske združenie, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Diskusie organizujeme dobrovoľne, pretože nám záleží na slušnej a vecnej diskusii. Viac informácií a výsledky predchádzajúcich diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Politika #bitka #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #otvorení názorom #parlamentné voľby 2023