Prieskum: Vyše 44 percent Slovákov je za nezávislosť SR od ruského plynu, ropy a jadrového paliva

Vyše 44 percent občanov Slovenska si myslí, že budúca vláda by mala urobiť rozhodnutie, ktorým by sa Slovensko úplne zbavilo závislosti od ruského plynu, ropy a jadrového paliva.

18.09.2023 12:53
SR Veľké Kapušany Zemplín Prezident Eustream KEX Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Z toho 24,3 percenta opýtaných si myslí, že by toto rozhodnutie mala vláda urobiť určite a 19,9 percenta uviedlo, že by asi mala. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Ako pre reláciu televízie Joj24 Volebná encyklopédia Slovenska.

‚Šťastné protiruské Vianoce‘. Ruská televízia straší Európanov.

Video

Prieskum ďalej ukázal, že 48,3 percenta respondentov je názoru, že by vláda takéto rozhodnutie spraviť nemala. Z nich 30,1 percenta si myslí, že by to vláda nemala spraviť určite a 18,2 percenta uviedlo, že by to vláda asi nemala urobiť. Agentúra vykonávala prieskum od 5. do 11. septembra na vzorke tisíc respondentov.

SR Výrava Heger plynovod Poľsko POX Čítajte viac Na zimu sme pripravení. Slovenské zásobníky plynu sú plné na vyše 90 percent

To, či by vláda mala urobiť rozhodnutie, na základe ktorého by sa Slovensko zbavilo závislosti od ruského plynu, ropy a jadrového paliva, nevedelo posúdiť sedem percent respondentov.

Výsledky prieskumu ukazujú, že respondenti, ktorí sú za takéto rozhodnutie, sú mierne nadpriemerne ženy, mladší respondenti od 18 do 33 rokov a tiež opýtaní vo veku 34–49 rokov a vysokoškolsky vzdelaní.

Mierne nadpriemerne to sú aj obyvatelia Bratislavského kraja či voliči Progresívneho Slovenska, strany Sloboda a Solidarita, OĽaNO a priatelia a Kresťanskodemo­kratického hnutia.

Vladimir Putin Čítajte viac Európe nepomôžu ani plné zásobníky. Energetici nasimulovali totálne vypnutie plynu z Ruska
9 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #ropa #Rusko #plyn #jadrové palivo