Nebezpečný nález: Enviropolicajti našli na staršom družstve rádioaktívny materiál

Veľké množstvo odpadu vrátane nebezpečných chemických látok rádioaktívneho materiálu a výbušnín našli v pondelok policajti v priestoroch staršieho poľnohospodárskeho družstva v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza. Potvrdil to riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern.

18.09.2023 18:56
debata (5)

Na mieste zasahovali enviropolicajti v spolupráci s hasičmi, armádou a kontrolnými chemickými laboratóriami. „Vyšetrovanie sa začalo z dôvodu, že tu malo dochádzať k porušovaniu predpisov v oblasti nakladania s odpadmi, čo sa aj potvrdilo,“ uviedol Kern.

Osobu, ktorá má byť za to zodpovedná, už polícia podľa neho obmedzila na osobnej slobode. „Bude obvinená zatiaľ z trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi. V závislosti od toho, čo sa na mieste nájde, bude obvinená aj z ďalších trestných činov,“ ozrejmil.

Polícia urobila zbežnú obhliadku objektu. „V spolupráci so špecialistami z Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR sa podniknú kroky, aby sa z miesta odstránili hlavne rádioaktívne materiály a výbušniny. Potom sa sústredíme na zdokumentovanie množstva odpadu, ktorý sa tam nachádza,“ priblížil Kern.

Na mieste sa podľa neho nachádza oveľa väčšie množstvo nebezpečného odpadu rôzneho druhu až po veľmi toxické a nebezpečné látky. V exteriéroch objektu sa nachádzajú najmä kvapalné nebezpečné odpady, v interiéroch rádioaktívny a vojenský materiál.

Odpad sa v objekte nachádza už dlhšiu dobu, pokiaľ by nedošlo k výbuchu alebo požiaru, priama hrozba podľa šéfa enviropolície aktuálne nie je. V prehliadke objektu budú policajti podľa neho pokračovať i ďalšie dni.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktívny materiál #polícia SR