Mimoriadnu schôdzu k obnoveniu kontrol na hranici s Maďarskom neotvorili. Hlasovanie presunuli na stredu

Mimoriadnu schôdzu parlamentu k návrhu na dočasné obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom sa nepodarilo otvoriť ani na druhýkrát. Prezentovalo sa rovnako ako pri prvom pokuse 70 poslancov, potrebných bolo 76. Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že ďalší pokus o otvorenie schôdze bude v stredu 20. septembra o 9:00.

19.09.2023 13:54 , aktualizované: 15:17
Richard Sulík / Peter Žiga / Peter Pellegrini / Foto: ,
Sprava poslanec Richard Sulík (SaS), nezaradení poslanci Peter Žiga, Peter Pellegrini odchádzajú zo sály po tom, čo neotvorili schôdzu parlamentu 19. septembra 2023
debata (4)

O mimoriadnu schôdzu požiadali poslanci Smeru, Hlasu a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Svoj návrh odôvodňujú tým, že hranice Slovenska v súčasnosti prekračuje množstvo nelegálnych migrantov, o ktorých nič nevieme, uvádzajú vymyslené identifikačné údaje a čakajú na vystavenie potvrdenia o zotrvaní na území Slovenskej republiky v neľudských podmienkach.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Hamran: Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, nemáme na to personál

„Skupina poslancov zároveň upozorňuje na obrovské riziko zavedenia dočasných hraničných kontrol Rakúskom a Českou republikou, čo by v praxi znamenalo zotrvanie veľkého počtu nelegálnych migrantov, o ktorých nič nevieme, na území SR,“ uviedli poslanci v odôvodnení návrhu.

Parlamentná schôdza k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici by nič nevyriešila, bola by len ďalším divadlom. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš to povedal v zdôvodnení, prečo hnutie nepodporilo otvorenie schôdze iniciovanej Smerom.

Obnovenie kontrol na hraniciach s Maďarskom by podľa poslanca Mareka Šefčíka (OĽaNO) spôsobilo hodinové zdržania. Zdôraznil, že je potrebné kontrolovať vonkajšiu Schengenskú hranicu.

Strana SaS považuje mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom za predvolebnú kampaň. Poslanci za SaS preto nepodporili v utorok jej otvorenie. Skonštatoval to šéf SaS Richard Sulík.

Za jediné funkčné riešenie situácie s nelegálnou migráciou považuje Sulík ochranu hranice s nasadením vojakov, pokiaľ polícia nestíha. Treba tiež podľa neho intenzívne rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o tom, aby bola opätovne riadne chránená maďarsko-srbská hranica.

Poslanci Hlasu podporili otvorenie mimoriadnej schôdze k obnoveniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici, uviedla poslankyňa a podpredsedníčka Hlasu Denisa Saková. Poslanci bývalej koalície však podľa nej nemajú záujem diskutovať o tejto téme, ktorá je aktuálne jedným z najpálčivejších problémov Slovenska. Odmieta, že schôdza mala byť populistickým ťahom opozície.

Hlas podľa Sakovej už na jar upozorňoval, že dochádza k nárastu migračnej vlny, a preto malo vedenie rezortu vnútra a polície začať s opatreniami, ktoré boli už vtedy akútne. Saková tvrdí, že malo dôjsť ku kompenzačným opatreniam, aby sa napríklad v blízkosti hraničných priechodov kontrolovali podozrivé vozidlá. Upozornila tiež, že na diplomatickej úrovni treba rokovať o obnovení readmisných dohôd.

Podľa šéfa Smeru Roberta Fica bývalá koalícia neželá rokovať o bezpečnostnej situácii spojenej s nelegálnou migráciou, pretože nevie, čo s tým má robiť. V rokovacej sále bolo v utorok podľa jeho slov podstatne viac poslancov, ako sa reálne na mimoriadnej schôdzi prezentovalo.

Fico zopakoval, že vláda vydáva nelegálnym migrantom potvrdenia v rozpore so zákonom. Upozornil, že opatrenia voči situácii s migráciou začína zavádzať Rakúsko i Nemecko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #migrácia #mimoriadna schôdza parlamentu