Schôdzu neotvorili, Fico iba straší migrantmi, tvrdí Šeliga. Podľa Ódora sa situácia stabilizovala

Mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu na dočasné obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom nebude. Aj dnešný druhý pokus o otvorenie schôdze sa skončil neúspešne, prezentovalo sa len 58 poslancov, potrebných bolo 76.

20.09.2023 10:19 , aktualizované: 14:16
Robert Fico Foto: ,
Poslanec Robert Fico (Smer) prichádza na schôdzu parlamentu k téme zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici, 19. septembra 2023 v Bratislave
debata (28)

Pri prvom pokuse to bolo 57 zákonodarcov. Plénum sa dvakrát neúspešne pokúšalo otvoriť mimoriadnu schôdzu už v utorok, vtedy sa prezentovalo zhodne po 70 poslancov.

Ódor: Treba hľadať európske riešenia migrácie.

Video

Po dnešnom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady poverený predseda vlády Ľudovít Ódor uviedol, že migrácia je bez závažných incidentov a nedeje sa nič, čo by bezprostredne ohrozovalo bezpečnosť slovenského obyvateľstva.

Dodal, že situácia sa stabilizovala a týždenný počet migrantov mierne poklesol. Premiér však poznamenal, že momentálne nevedia vyhodnotiť, či je pokles len dočasný, alebo trvalý.

„Aj policajti, aj vojaci potvrdili, že ich spolupráca zatiaľ funguje dobre,“ uviedol Ódor a doplnil, že odprezentované boli aj námety na zlepšenie tejto spolupráce, a tiež pre prípad zhoršenia situácie.

„To úzke miesto, ktoré sme komunikovali aj v minulosti, to je to potvrdenie, ten papierik‚ ľudovo. Vzhľadom na to, že vojaci posilnili hliadky, Policajný zbor mohol vyčleniť nové kapacity na riešenie týchto potvrdení. Zatiaľ postačujú na tú týždennú migráciu, to znamená, že fungujeme ako nejaký prietokový ohrievač, tí ľudia, ktorí k nám prichádzajú, aj odchádzajú, keďže Slovensko pre nich nie je cieľová destinácia. Nevytvárajú sa žiadne väčšie ohniská problémov, ktoré sme mohli vidieť v počiatkoch zvýšenia počtu migrantov,“ uviedol Ódor.

Dodal, že v Bezpečnostnej rade panuje zhoda na tom, že je to práve predmetné potvrdenie, ktoré k nám láka do 30 percent z počtu migrantov. Zdôraznil, že parlament ani len nerokoval o návrhu na jeho zrušenie.

Podľa nezaradeného poslanca z mimoparlamentnej strany Demokrati Juraja Šeligu predseda Smeru Robert Fico straší migrantmi a útočí na políciu. Po voľbách sa téma nelegálnej migrácie podľa jeho slov skončí.

Fico chce podľa neho migráciou prekryť iné témy, napríklad korupčné kauzy. Smer chcel na schôdzi riešiť obnovenie hraničných kontrol.

Šeliga pripomenul, že tému migrácie mohli vyriešiť na mimoriadnej schôdzi NR SR minulý týždeň, keď mohli poslanci zrušiť vydávanie potvrdenia o zotrvaní na Slovensku každému cudzincovi. „Tu sa ukazuje ten bohapustý populizmus, ktorý predvádza,“ odkázal Ficovi.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Hamran: Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, nemáme na to personál

O mimoriadnu schôdzu požiadali poslanci Smeru, Hlasu a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Svoj návrh odôvodňujú tým, že hranice Slovenska v súčasnosti prekračuje množstvo nelegálnych migrantov, o ktorých nič nevieme, uvádzajú vymyslené identifikačné údaje a čakajú na vystavenie potvrdenia o zotrvaní na území Slovenskej republiky v neľudských podmienkach.

„Skupina poslancov zároveň upozorňuje na obrovské riziko zavedenia dočasných hraničných kontrol Rakúskom a Českou republikou, čo by v praxi znamenalo zotrvanie veľkého počtu nelegálnych migrantov, o ktorých nič nevieme, na území SR,“ uviedli poslanci v odôvodnení návrhu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly #migrácia #mimoriadna schôdza parlamentu