Nová protivzdušná obrana je na dosah ruky. Náhradu za S-300 chce Slovensko kúpiť od dvoch krajín

Úradnícky minister obrany Martin Sklenár potvrdil, že protivzdušnú obranu má Slovenská republika záujem objednať si z dvoch krajín - z Poľska a Izraela. Od nášho severného suseda by si Slovensko chcelo objednať ručne odpaľované systémy a z Izraela systémy stredného doletu. Uviedol to vo štvrtok na technologickej konferencii Itapa Defence v Banskej Bystrici. Materiál o nákupe protivzdušnej obrany by sa mal čoskoro dostať na rokovanie vlády.

21.09.2023 10:05
debata (18)
Ako NATO ochráni slovenské nebo? Vysvetľuje minister obrany
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany ukončilo hodnotenie ponúk systémov protivzdušnej obrany ešte na konci prázdnin. V prvej etape odporúča obstarať jeden mobilný systém stredného dosahu od Izraela a prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska.

Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur. Systémy chce rezort obstarávať pomocou medzivládnych dohôd.

Slovensko začalo obstarávať nový vlastný systém protivzdušnej obrany po tom, ako sa na susednej Ukrajine zhoršila v dôsledku ruskej invázie bezpečnostná situácia. Dosluhujúci systém S-300 Slovensko, ktoré je členom NATO, darovalo Ukrajine v rámci vojenskej pomoci.

Ľubomír Skuhra a Ján Balciar podľa polície riadili organizovanú skupinu Čítajte viac Ako tajní tunelovali? Detaily uznesenia NAKA: Za vyprané peniaze kupovali byty, milióny končili na súkromných účtoch

Vzdušný priestor po odchode dočasne chránili štyri batérie systému Patriot – dve z Nemecka, jedna z Holandska a jedna z USA. Nateraz je slovenské nebo chránené národnými systémami Kub a IGLA a tiež talianskym systém SAMP/T, ktorý je tiež známy ako Mamba. Plán armády zaobstarať nový protiraketový komplet bol však na stole už dlhodobo.

Ministerstvo oslovilo celkom 11 krajín, ktorým vopred komunikovalo cenový rámec. Na výdavky spojené so systémom protivzdušnej obrany myslí aj obranný rozpočet na rok 2023.

Minister obrany Martin Sklenár Foto: Andrej Matišák
Martin Sklenár Minister obrany Martin Sklenár

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #minister obrany #protivzdušná obrana