Podľa Fica je Lipšic podvodník. Ten mu odkazuje, že sa ho nebojí. Z boja neutekám, zdôraznil špeciálny prokurátor

Existencia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa stala jednou z povolebných tém s vysokou prioritou. Hoci nie je známe, kto bude nakoniec pri moci, vyjadrenia na pôsobenie úradu sa množia z každej strany.

03.10.2023 14:20
debata (200)
Lipšic: Útoky politickej moci proti kariérnym prokurátorom sú neprijateľné
Video

Víťaz volieb, Robert Fico (Smer) sa netají svojou antipatiou k tomuto úradu ako aj k jej šéfovi Danielovi Lipšicovi. Naopak predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka zdôrazňuje, že úlohou špeciálnej prokuratúry je „stíhanie najzávažnejšej formy kriminality vrátane tej na najvyšších miestach“ a chce, aby vo svojej práci aj pokračovala.

Fico v nedeľu po voľbách vyhlásil, že nielen Lipšic, ale aj niektorí prokurátori budú musieť z ÚŠP odísť. “Pomsta alebo nepomsta, mne ide o výkon funkcie,” zdôraznil. Netají sa však tým, že má problém s policajným prezidentom Štefanom Hamranom či špeciálnym prokurátorom.

“Môže byť na čele policajného zboru Hamran? Môže byť na čele špeciálnej prokuratúry právoplatne odsúdený človek? Nemôžeme mať na čele prokuratúry človeka, ktorý je podvodník. Toto je pomsta, keď hovoríme elementárnu vec,” spýtal sa na záver v narážkach na Lipšica Fico.

Lipšic aj o Ficovi: Všetci tu vieme, že obvinenia nie sú účelové
Video

Lipšic sa Fica nebojí

Na tieto vyhlásenia reagoval v utorok aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ozrejmil, že považuje útoky politickej moci na kariérnych prokurátorov ÚŠP za neprijateľné. „Považujem za neprijateľné, aby sa politická moc vyhrážala predstaviteľom justičných orgánov,“ podotkol. Zdôraznil, že od roku 2020 sú trestne stíhané aj vysokopostavené osoby. „Odvtedy máme desiatky právoplatne odsúdených,“ dodal.

Poukázal na to, že prokurátori ÚŠP majú na súdoch vyše 90-percentnú úspešnosť. „Vďaka nim sú odsúdené mnohé prípady organizovaného zločinu, ekonomickej trestnej činnosti, úkladných vrážd,“ doplnil. Prokurátori ÚŠP podľa Lipšica bojujú za spravodlivosť a rovnosť pred zákonom napriek tomu, „že sú napádaní, kritizovaní, škandalizovaní a že je im vyhrážané“. Poukázal tiež na to, že v minulosti sa niektoré kauzy, v ktorých išlo o vplyvné osoby, stíhať nemohli.

Naznačil, že po nástupe novej vládnej garnitúry neplánuje odstúpiť zo svojej funkcie. „Zo žiadneho boja som nikdy neutiekol, ani nikdy neutečiem,“ povedal špeciálny prokurátor.

Lipšic: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal
Video

Čo na to lídri?

Ešte pred voľbami uviedol Fico pre denník Pravda, že podľa neho „ÚŠP pomáhal a pomáha skupine vyšetrovateľov z NAKA manipulovať trestné konania v neprospech opozície“. „Treba ho dôsledne personálne zreformovať. Okamžite bude musieť odísť Daniel Lipšic, ktorý podvodom získal bezpečnostnú previerku, je právoplatne odsúdený a zaujatý politik. Dôsledne plnil pokyny Igora Matoviča, ktorému je politicky zaviazaný. To sa bude týkať aj ďalších prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí kryli prešľapy NAKA,“ zdôraznil Fico.

Fico pre Pravdu
Video

V tejto rétorike si je Fico podobný so svojím učňom Petrom Pellegrinim. Podľa lídra Hlasu je po tridsiatich rokoch čas zamyslieť sa nad celým systémom slovenskej justície.

„Obrátime sa na odborníkov a právne autority, ako priblížiť naše trestné právo k vyspelým krajinám a aké majú opodstatnenie jednotlivé inštitúcie vrátane Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ odborníci povedia, že systém je zrelý na zmeny, sme pripravení ich uskutočniť,“ ozrejmil.

„Prečo by som mal teraz hovoriť, že pán Lipšic je nedotknuteľné zlaté teľa?” pýtal sa pred voľbami na RTVS predseda Hlasu. Po voľbách chce požiadať Právnickú fakultu Univerzity Komenského, aby povedala, či potrebujeme tieto inštitúcie.

Pellegrini pre Pravdu
Video

Pellegrinimu sa nepáči ani to, že sudcovia Špecializovaného trestného súdu majú ochranku a „vysoké platy“ a sudcovia na odvolacom Najvyššom súde ochranku nemajú. „Potom aký má význam, že ich chránime ako oko v hlave?“ pýta sa Pellegrini. „Ja si myslím, že v tomto 5,5-miliónovom štáte stačí jedna organizácia. Mne sa zdá, že všetci elitní policajti len naháňajú opozíciu a potom nemá kto strážiť hranice,“ povedal ešte predseda Hlasu.

Jediný, kto je za zachovanie úradu je z trojice lídrov najsilnejších strán predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Ten by sa zasadil za to, aby Špeciálna prokuratúra, ako aj Špecializovaný trestný súd zostal zachovaný.

Šimečka pre Pravdu
Video

Podotkol, že Pellegrini ide podľa neho v otázkach právneho štátu „presne podľa nôt, ktoré nastavuje Robert Fico“. „Pán Lipšic je z opačného brehu ako PS, ja som liberál, on konzervatívec, robí svoju prácu svedomito a bez politických zásahov,“ ozrejmil Šimečka a odkázal Pellegrinimu, že cez nich zrušenie týchto inštitúcií neprejde. „Ich úlohou je stíhať najzávažnejšie formy kriminality vrátane tej na najvyšších miestach. Ako ukázali aj vyšetrovania posledných rokov, korupcia a ďalšia trestná činnosť na týchto miestach nielenže boli, ale celé roky zostávali kryté politickou mocou. Toto nie je budúcnosť, ktorú pre Slovensko chceme,“ upozornil Šimečka.

Je presvedčený o tom, že je naopak potrebné chrániť nezávislosť prokurátorov a prokurátoriek pred svojvôľou politikov minulosti. „Pred tými, ktorí sa už dnes otvorene vyhrážajú zrušením či znefunkčnením týchto inštitúcií,“ doplnil predseda druhého najsilnejšieho poslaneckého klubu na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR