NAKA sa zaoberá Kotlebovými homofóbnymi bilboardami

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) informovala, že Generálna prokuratúra na základe ich trestného oznámenia postúpila kauzu bilboardov strany Kotleba-ĽSNS Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Mimovládka ešte v júni upozornila na spornú reklamu strany. Na rôznych miestach Slovenska sa totiž objavili reklamné nosiče s tvárou Mariána Kotlebu a textom „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“

05.10.2023 15:09
predvolebná kampaň, bilbord, marian Kotleba Foto:
Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej kampani.
debata (22)

“Môžem potvrdiť, že NAKA nás kontaktovala a požiadala o súčinnosť, ktorú samozrejme poskytneme. Oceňujeme, že Generálna prokuratúra súhlasila s našou interpretáciou, že takáto komunikácia môže byť protizákonná. Zároveň ďakujem všetkým viac ako 15 000 ľuďom, ktorí a ktoré podpísali našu petíciu za odstránenie týchto reklám. Dnešným dňom sme ju zastavili. Bilboardy už boli odstránené a kompetentné orgány konajú,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

+12

Organizácia uviedla, že reklamné heslo ĽSNS považujeme za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov a občianok. Reklama navodzuje dojem, že sa jedná o výrok Mariána Kotlebu, nakoľko je umiestnený pri jeho tvári. Kotleba je známy ako fanúšik Slovenského štátu, a tak je oprávnené to považovať aj za hrozbu fyzickej likvidácie, tak, ako sa to dialo v tomto období. Strana Kotlebovci-ĽSNS vznikla v roku 2010 premenovaním Strany priateľov vína. Mimovládne organizácie aj právni experti opakovane navrhovali, aby bola rozpustená, nakoľko svojím programom, stanovami a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy.

„Sporné reklamné nosiče podľa nášho názoru porušujú paragraf 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovanie k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Je veľmi smutné, že firma, ktorá nosiče prenajíma, povolila ich vyvesenie, a za uváženie stojí aj možnosť, či sa nepodieľala na tomto podnecovaní vzhľadom na to, že sme ich opakovane na vec upozorňovali. Trestná sadzba môže byť v tomto prípade až 6 rokov odňatia slobody,“ uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták."

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #NAKA #Inštitút ľudských práv #LGBTI+