Bašternák sa pred súd nedostavil. Pojednávanie odročili kvôli strateným doručenkám

Potom, ako ho po dva a pol roku prepustili z väzenia, sa mal podnikateľ Ladislav Bašternák postaviť pred súd. Ten sa týka umelo nafúknutých nákladov pri výstavbe bytového komplexu Bonaparte.

06.10.2023 10:00
debata (1)

V prípade podľa obžaloby ide klasicky o neoprávnené vratky vo výške 900-tisíc eur. Tie mal Bašternák spolu so spoločníkmi žiadať pri výstavbe komplexu v lukratívnej bratislavskej štvrti. V tomto komplexe roky býval aj expremiér Robert Fico (Smer). Bašternák sa však pred súd nedostavil a požiadal o konanie v neprítomnosti. No súd sa napokon nekonal a pojednávanie odročili na 12. januára. Dôvodom malo byť sťahovanie spisov a súdu sa stratili doručenky Finančnej správy SR.

Sudca následne rozhodol, že z dôvodu, že neboli dodržané lehoty, pojednávanie odročil. Kauza Bonaparte pôvodne spadala pod Okresný súd Bratislava II. No potom, ako sa po reforme súdnej mapy menili bratislavské súdy, všetky trestné kauzy prešli na Mestský súd Bratislava I.

„Žiaľ, v dôsledku sťahovania sa postrácali doručenky,“ priznal sudca František Jančok z Mestského súdu Bratislava I. Prokurátor Ján Šanta spresnil, že takýto prieťah ešte nezažil. “My nevieme, kde je teraz problém. Mohlo nastať na Daňovom úrade v Trnave, alebo sa vrátila späť, alebo je na ceste,” podotkol.

Spolu s Bašternákom čelia obžalobe pre neoprávnené uplatňovanie vratiek DPH v súvislosti s výstavbou komplexu Bonaparte aj Stanislav Plutko, Ivan Piterka a Peter Hrkotáč.

Obhajca Ladislava Bašternáka Peter Filip...
Spoluobžalovaný bývalý Bašternákov spoločník...
+1Spoluobžalovaní bývalí Bašternákovi spoločníci...

Obžalobu na Bašternáka podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Šanta v júni 2022, pričom termín pojednávania bol už vytýčený na február tohto roku na vtedajšom Okresnom súde Bratislava II. Súd však nakoniec termín zrušil.

Podnikateľa Bašternáka v auguste 2021 Okresný súd Bratislava V uznal za vinného z trestného činu neodvedenia dane a poistného, súhrnný a úhrnný trest mu však neuložil. Trest, ktorý obžalovanému uložil v roku 2018 Okresný súd Bratislava II a potvrdil ho aj odvolací súd, totiž sudkyňa považovala za postačujúci. Prokurátorka vtedy na mieste podala odvolanie, keďže pre obžalovaného požadovala sedemročný trest. Ladislav Bašternák ešte pred vynesením rozsudku svoju vinu priznal. Krajský súd v Bratislave neskôr rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil.

Podnikateľovi už v marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest, ktorý mu v novembri 2018 uložil Okresný súd Bratislava II. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného. V januári 2022 Bašternáka podmienečne prepustili z výkonu trestu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #kauza Bašternák #komplex Bonaparte