Bratislava vyhlásila mimoriadnu situáciu, v meste sa koncentrujú väčšie skupiny migrantov

Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty na území hlavného mesta SR mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie, informoval hovorca hlavného mesta Bratislavy Peter Bubla. Situácia v súvislosti so zvýšeným pohybom migrantov na území Bratislavy je podľa mestskej polície pod kontrolou.

07.10.2023 14:49 , aktualizované: 17:15
debata (214)
SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Čítajte viac Migranti na Slovensku zostať nechcú. Sme chudobní, xenofóbni a nepohostinní

Tým, že okolité štáty uzatvorili hranice, v hlavnom meste sa začínajú koncentrovať väčšie skupiny migrantov, a to vrátane matiek s deťmi, vysvetli hovorca mesta.

„I keď riešenie uvedenej témy je primárne úlohou štátu, hlavné mesto v tejto situácii nemôže zostať len pasívnym pozorovateľom. V spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, ale aj mimovládnymi organizáciami sa koordinujeme a pomáhame s ubytovaním pre matky s malými deťmi, so zabezpečením jedla, pokrývok, ako aj potrebných liekov," spresnil hovorca Bratislavy s tým, že vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje mestu operatívne a efektívnejšie zvládanie poskytovania pomoci.

Policajné kontroly na hraniciach Česka a Slovenska
Video

Mestská polícia na sociálnej sieti uviedla, že situácia v súvislosti so zvýšeným pohybom migrantov na území Bratislavy je pod kontrolou.

Mestská polícia sa spolupodieľa na ich priebežnom monitorovaní a pomáha aj so zabezpečením pomoci, najmä pre matky s deťmi.

„Samotný pohyb migrantov nie je nevyhnutné zo strany občanov mestskej polícii nahlasovať. Drvivá väčšina z nich už prešla kontrolami Policajného zboru, ktorý ich eviduje,“ uviedli policajti. Ako dodali, v prípade podozrenie, že by dochádzalo k akémukoľvek páchaniu protiprávneho konania alebo by išlo o inú mimoriadnu situáciu, sú k dispozícii nonstop na linke 159.

„Mestské policajtky a policajti si v rámci hliadkovej činnosti pozorne všímajú okolie a dianie v Bratislave máme aj pod neustálym dohľadom Mestského kamerového systému,“ dodala polícia.

Kontroly na hraničnom priechode Čunovo
Video
214 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #migranti