Stane sa september letným mesiacom? Teplotné anomálie označujú klimatológovia za šialené

September už nie je klimatologickým letom, to sa končí v závere augusta. Avšak teplotné hodnoty, nie len na území Slovenska, ale aj vo svete, vykazovali vysoké čísla. Podľa tvrdení klimatológov sa zdá, že vplyvy klimatickej zmeny nám predlžujú letné dni aj počas jesene.

08.10.2023 18:00
debata (52)

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil na mimoriadne teplý september a radí ho medzi najteplejšie od začiatku meraní, od roku 1871. „Dostávame sa do situácie, kde by sme sa podľa scenára klimatickej zmeny mali ocitnúť niekedy v septembri na konci 21. storočia,“ povedal klimatológ Pavol Faško.

Pozrite si predpoveď počasia na celý budúci týždeň - druhý októbrový.
Video

SHMÚ tvrdí, že počas septembra padlo na Slovensku niekoľko rekordov. V Hurbanove sa vyskytlo 23 letných a 5 tropických dní. V Bratislave na Kolibe dosiahla priemerná septembrová teplota 19,9 stupňa Celzia. Od dlhodobého priemeru sa odchýlila o 4,1 stupňa Celzia. Na celom území Slovenska sa priemerná teplota vzduchu v septembri odchýlila o viac ako tri stupne, čo je viac ako normálna hodnota.

Priemerná teplota vzduchu v mesiaci september v... Foto: Snímka z prezentácie počas tlačovej konferencie SHMÚ
SHMÚ, teplý september, Priemerná teplota vzduchu v mesiaci september v Hurbanove od roku 1872.

Mimoriadne teplý september sa prejavil aj vysoko na horách. Na Lomnickom Štíte chýbala snehová pokrývka, čo sa od roku 1951 stalo iba raz. V stanici na Chopku sa nevyskytol ani jeden mrazový deň, čo je taktiež podľa klimatológov netradičné v tomto období.

Podarí sa ľudstvu prežiť klimatické zmeny?
Video
Bude ešte niekedy Medardova kvapka kvapkať 40 dní, alebo nás čakajú suchá ako tento rok? Ako vlastne funguje kolobeh vody, keď je niekde sucho a kúsok ďalej záplavy? Prečo je v zime viac zrážok a menej snehu? Budeme ešte na slovenských horách lyžovať na prirodzenom snehu? Prečo sa na Liptove darí kukurici a budú tam raz aj vinohrady? Podarí sa ľudstvu prežiť klimatické zmeny a akú majú šancu nasledujúce generácie? / Zdroj: TV Pravda

Český hydrometeorologický ústav taktiež hlási najteplejší september za celú históriu meraní, teda od roku 1775. Zdôraznil, že namerané odchýlky radia september za mimoriadne abnormálny. „Otepľuje sa dlhodobo, ale ten skokový nárast tento rok je alarmujúci,“ napísal na sociálnej sieti vedúci oddelenia kvality ovzdušia ČHMÚ.

Šialené a znepokojivé

Odborníci veria, že za vysokými teplotami sú emisie skleníkových plynov v spojení s klimatickým fenoménom El Niño, ktorý ešte nedosiahol vrchol. Preto sa predpokladá, že teploty by mohli stále rásť nad normál.

Údaje služby Copernicus ukazujú, že september zaznamenal vo svete najväčší skok od dlhodobého priemeru v záznamoch, ktoré sa datujú do roku 1940. V Európe bol napríklad rozsah oteplenia pozoruhodne veľký a prekonal dlhodobý priemer o 2,51 stupňa Celzia. Vedci tvrdia, že rok 2023 smeruje k tomu, že bude najteplejší v histórii záznamov.

Niektorých vedcov rozsah zvýšenia oteplenia prekvapil. „Tento mesiac bol podľa môjho profesionálneho názoru ako klimatického vedca úplne bláznivý," reagoval na septembrové údaje skúsený výskumník Zeke Hausfather na sociálnej sieti X. Americký klimatológ z Berkeley Earth ho označil ako „neuveriteľne šialený“.

Taký nárast globálnej teploty nemá v dejinách meraní obdobu. „Stále nedokážem pochopiť, ako môže jeden rok urobiť taký veľký skok v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ uviedol klimatológ Mika Rantanen z fínskeho meteorologického ústavu na sociálnej sieti X.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #klimatológovia #klimatická zmena #Slovenský hydrometeorologický ústav #teplotné rekordy #teplotné anomálie