Odpustite mi, šepol Dědeček pozostalým. Súd mu potvrdil 15 rokov, teraz chce robiť kampaň proti alkoholu

Krátko po deviatej hodine vstúpil do súdnej siene Krajského súdu v Bratislave ostrihaný Dušan Dědeček. So sklonenou hlavou prešiel okolo lavice poškodených, z ktorej sa ozval nárek. Dědečkovi následne zložili putá. Väčšina poškodených, ani jeho syn Lukáš, sa na pojednávaní nezúčastnili. “Mrzí ma to, veľmi ma to mrzí, sklamal som rodinu, zničil som životy. Keby sa dalo, vypol by som sa hneď. Je to ťažké,” skonštatoval v záverečnej reči Dědeček s tým, že ak by sa dalo, požiadal by o eutanáziu.

09.10.2023 08:29 , aktualizované: 13:07
debata (73)
Po roku od tragédie na Zochovej sa Dušan Dědeček opäť postavil pred súd
Video
Zdroj: TV Pravda

Krajská prokuratúra Bratislava podala v pondelok odvolanie v neprospech obžalovaného Dědečka. Celkovo žiadala o „prísnejší zákonný a spravodlivý trest“. Krajský súd Bratislava o jednej hodine dospel k záveru. “Obžalovanému ukladá trest odňatia slobody vo výške 15 rokov v minimálnom stupni stráženia ako aj zákaz viesť motorové vozidlá vo výmere sedem rokov,” ozrejmil predseda odvolacieho senátu Krajského súdu Bratislava Karol Kováč.

Kováč skonštatoval, že Dědeček dostal primeraný a zákonný trest, pričom bol aplikovaný zmierňovací faktor. „Súd sa dopustil len miernych nedopatrení a to sme napravili,“ skonštatoval sudca. Pri obzvlášť závažnom zločine všeobecného ohrozenia je možné uložiť trest v rozmedzí od 20 do 25 rokov, no trest je pri splnení určitých podmienok možné znížiť.

Otec jednej z obetí po vynesení rozsudku. Nikto sa nám neospravedlnil, ani rodina, ani ten svinský klub, hnevá sa
Video

O 15-ročnom treste rozhodol ešte v júni Mestský súd Bratislava I. "Obžalovaný sa dopustil mimoriadne závažnej vedomej trestnej činnosti, ktorá viedla k neodstrániteľnému a nenapraviteľnému skutku. Napriek tomu je trest adekvátny a aj odstrašujúci,” spresnil Kováč.

Ešte v júni sa prihliadalo na to, že sa k činu priznal, oľutoval ho a znalecké posudky potvrdili možnosť nápravy pri obžalovanom. To Dědečka zachránilo pred doživotným trestom.

Krátko po deviatej hodine vstúpil do súdnej...
Krátko po deviatej hodine vstúpil do súdnej...
+3Dědeček sa po roku od jazdy smrti postavil pred...

Súdne pojednávanie prerušoval nárek pozostalých

Dědeček dostal 8. júna 2023 za usmrtenie piatich mladých ľudí na zastávke v centre Bratislavy 15-ročný trest odňatia slobody a zákaz viesť motorové vozidlo na desať rokov. Trest si odpyká v zariadení s minimálnym stupňom stráženia.

Súd však pred štyrmi mesiacmi podľa prokuratúry neprihliadal na to, že tento trest musí byť odstrašujúci. Spomína sa Dědečkových 16 záznamov za priestupky v priebehu jedenástich rokov. Podľa odvolania bol Dědeček dlhodobo nezodpovedný vodič a žiadali, aby bol z neho spravený odstrašujúci prípad a preto prokurátor na druhý krát žiada prísnejší trest.

V júni sa na výške trestu zhodla prokuratúra i obhajoba a súhlasil aj súd. To však nestačilo generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. „Uložený trest odňatia slobody považujem za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa. V neposlednom rade nezabezpečuje ani generálnu prevenciu, výchovný vplyv, teda odradenie iných od páchania obdobných trestných činov,“ uviedol Žilinka. Krajskému prokurátorovi vydal pokyn, aby proti rozsudku z júna podal odvolanie v neprospech obžalovaného pre nesprávnosť výroku o treste.

Marco Polakovič zastupiteľ Hlaváčovcov po vynesení rozsudku
Video

Poškodení žiadali trest “nie kratší ako 20 rokov a zvýšenie stupňa stráženia”. Prekážalo im, že nebola správne aplikovaná individualizácia trestu a že si trest odpykáva v minimálnom stupni stráženia. Počas odvolacej reči obžalovaného sa spomínalo, že viedol usporiadaný život, vychoval štyri deti a pracoval s postihnutými športovcami. V reči sa jeho obhajoba vyjadrila k množstvu priestupkov za volantom. Tvrdila, že počas svojej práce veľa šoféroval, no žiaden z priestupkov nebol za alkohol, len za iné, podľa obhajoby nepatričné skutky. Ďalej obhajoba uviedla, že nikdy nebol závislý od alkoholu ani iných látok. Spomínala aj úspechy, ktoré dosiahol s mladými talentami a ako bol nápomocný manžel, kolega a koľkým talentom v práci pomohol. Zdôraznila tiež jeho medailové úspechy s nepočujúcimi.

Dědeček bol od vstupu do sály ticho, jeho slová parafrázovala obhajoba a čítal senát. “Ľutuje jeho čin, ktorým spôsobil utrpenie a smútok. Rozumie im a citlivo vníma reakcie a postoj poškodených. Ani na minútu ho neprešiel obrovský smútok. Sám ľutuje, že ostal žiť a že nenavrátiteľným činom vzal životy. Čas sa vrátiť nedá a do posledného dňa bude prosiť o odpustenie,” prečítal senát v odvolacej reči.

Dědeček chce robiť všetko preto, aby mu spoločnosť raz odpustila. Počas čítania pozeral nehybne do zeme. Odmieta, že by bolo spravodlivé označovať jeho život za neusporiadaný.

Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej
Video

Súd nariadil krátko pred jedenástou hodinou 10-minútovú prestávku. Keď Dědeček prechádzal popri poškodených, ticho zašepkal: „Odpustite mi.“ Odpoveďou mu bolo vulgárne zahundranie.

Po prestávke prečítal záverečnú odvolaciu reč aj otec jednej z obetí. “Moja dcéra sa už nemôže brániť ani doživotný trest nie je dostatočný,” vyhlásil pred súdom. Rozpráva sa podľa neho, že u obžalovaného nenašli priťažujúce okolnosti, ale on ich tam vidí. “Bol v ťažkej opitosti a sadol si za volant, ignoroval rodinu, ktorá ho odhovárala, odmietol privolanie taxíka a neposlúchol ani syna, aby nesadal za volant,” spresnil otec zabitej študentky.

Zdôraznil, že zo zákulisia jeho práce a z jeho okolia sa pravidelne hovorilo, že pil. “Tento trest má byť odstrašujúci pre nezodpovedných ožranov, čo dennodenne jazdia pod vplyvom alkoholu,” upozornil. Je presvedčený, že takýto trest by znamenal, že nikto by nebral alkohol za volantom vážne, a preto požaduje “výnimočný trest, aby odradil ožratých vodičov od šoférovania”.

Záverečné slovo si vzali aj ďalší poškodení. “Môj syn mal 20 rokov a bol pre nás, pre našu obec, náš kraj prínosom. Vedel rozdávať lásku pokoj a šťastie,” priblížil otec zabitého študenta. Prekáža mu, ako sa dnes hovorí o obžalovanom ako o usporiadanom človeku.

“Boli to ľudia, ktorí neinklinovali k alkoholu a prajem si, aby aj obžalovaný mal takých rodičov, akých máme my, že by ho naučili nepiť a nešoférovať. Vzdajme rešpekt týmto ľuďom, ktorí tu nie sú s nami a prosím súd, aby toto bral do úvahy, že Slovensko prišlo o piatich vzácnych ľudí, ktorí mohli pre štát veľa dokázať,” priblížila matka obete. “Ich ambície talentové, športové, ani spoločenské, žiaľ, nemohli byť už naplnené. Sme odsúdení na bolesť a utrpenie, život sa nám zmenil, nikdy sa nebudeme radovať,” priblížila s plačom.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...

Advokát obžalovaného Jiří Kučerka považuje pôvodný trest za primeraný. Spresnil, že exemplárne tresty by sa nemali ukladať. Odvoláva sa na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva.

Priestor na záverečnú reč využil aj Dědeček. “Nedá sa vyjadriť k všetkému. Nechcem vás obťažovať svojimi slovami. Chápem a vnímam to tak ako rodičia. Ja som veľmi nešťastný, že sa to nestalo opačne, ja som tam mal stáť a oni mali prežiť,” zdôraznil Dědeček. Mrzia ho však mnohé účelové tvrdenia, že rodina ho odhovárala od šoférovania.

“Alkohol je to, proti čomu by mala spoločnosť bojovať, nie proti jednotlivcovi,” ozrejmil s tým, že mnoho nocí preplakal a nechce, aby ho démonizovali ako ožrana.

“Mrzí ma to, veľmi ma to mrzí, sklamal som rodinu, zničil som životy. Keby sa dalo, vypol by som sa hneď. Je to ťažké,” skonštatoval s tým, že ak by sa dalo, požiadal by o eutanáziu.

“Prijal som trest a nechcel som ďalej trápiť ľudí. Prijal som vinu a ak by som sa dožil toho dňa, chcel by som ešte spoločnosti aspoň čiastočne pomôcť a vrátiť aspoň zlomok toho, čo som poškodil,” vyhlásil. Dodal, že jeho tvár by mala byť na očiach tých, ktorí sadajú za volant. Spresnil, že by sa chcel venovať protialkoholickej kampani.

“Nás starých len ťažko odučíme, ale mali by sme sa snažiť, že tak, ako vymizlo používanie cigariet, mal by zmiznúť aj alkohol z našich životov,” uzavrel.

Dušan Dědeček Čítajte viac Dědeček dostal za jazdu smrti 15 rokov. Sám sa pred súdom uznal za vinného

Za jazdu smrti už dostal 15 rokov

Začiatkom júna dostal Dědeček za usmrtenie piatich mladých ľudí na zastávke v centre Bratislavy 15-ročný trest odňatia slobody a zákaz viesť motorové vozidlo na desať rokov. Trest si odpykáva v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Dědeček (60) si vtedy vypočul rozsudok so sklonenou hlavou bez emócií. Trojčlenný senát prijal toto rozhodnutie jednohlasne. Dědeček sa následne vzdal práva na odvolanie.

Sudca Pavol Tomík počas vynesenia rozsudku uviedol, že úprimná ľútosť, ktorú Dědeček prejavil, je poľahčujúca okolnosť. „Preto sa v Dědečkovom prípade horná sadzba 20 až 25 rokov znížila o tretinu,“ ozrejmil Tomík.

„Som vinný,“ vyhlásil v júni, pričom poprosil rodičov obetí tragédie o odpustenie. Toto dobrovoľné vyjadrenie už nemôže odvolať. Prokurátor Chylo v záverečnej reči navrhol Dědečkovi 15 ročný trest odňatia slobody. Na doživotný trest podľa neho nie sú dôvody.

Dědeček sa v záverečnej reči prihovoril aj k rodičom zosnulých. „Mňa nesmierne mrzí, že sme sa tu dnes museli stretnúť kvôli môjmu činu, ktorý som nikdy nechcel spraviť,“ vyhlásil. „Verím a dúfam, že sa orgány činné v trestnom konaní zaslúžia o to, aby sa už takáto udalosť nikdy nezopakovala,“ zdôraznil.

nehoda1 Čítajte viac Opitý a po nehode agresívny. Študentov na zastávke zabil vplyvný funkcionár nepočujúcich športovcov

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček