Kiska je vinný v daňovej kauze. Súd mu udelil trojročný podmienečný trest

Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd Poprad v stredu uznal za vinného v daňovej kauze. Sudkyňa mu uložila trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a tiež zákaz činnosti po obdobie šiestich rokov. Kiska spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom Kučkovským čelil obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Rozsudok nie je právoplatný.

11.10.2023 12:37 , aktualizované: 16:36
debata (395)

Kiska po vynesení verdiktu: Ficovi ide karta, rozhodnutie súdu ma prekvapilo.

Video
Zdroj: TA3

Krajský prokurátor dnes vo svojej záverečnej reči uviedol, že obhajobu považuje za účelovú, keďže podľa jeho slov medzi výdavkami na politickú kampaň a podnikaním spoločnosti KTAG nie je žiadna súvislosť. Takýmto spôsobom tak podľa neho došlo k neoprávnenému nadmernému odpočtu DPH, pričom náklady v tejto súvislosti nebolo možné zahrnúť medzi výdavky.

Kiska v dobrej nálade prichádza na súd v Poprade.

Video
Zdroj: TA3

Tie sa podľa prokurátora týkali výlučne osoby Kisku v rámci prezidentskej kampane a žiadnym spôsobom nesúviseli s prednáškovou činnosťou, ekonomickou činnosťou či vzdelávacou činnosťou KTAG.

Andrej Kiska prichádza na súdne pojednávanie...
Vľavo obhajca Patrik Benčík, uprostred Andrej...
+4Vyšetrovací spis v súvislosti so súdnym...

Zároveň poznamenal, že obaja obžalovaní poznali obsah podpísanej zmluvy o exkluzivite, a vedeli, že zahŕňa len podnikateľskú činnosť z prednášok a vôbec sa netýka politického angažovania Kisku či predvolebnej kampane.

Exprezident Kiska prichádza na súdne pojednávanie.

Video
Zdroj: TA3

Podľa prokurátora skutky, ktoré spáchali obžalovaní, sú trestným činom. Súdu preto prokurátor navrhol uznať vinnými Kisku aj Kučkovského zo spáchania pokračovacieho zločinu daňového podvodu a uložiť im diferencovaný trest odňatia slobody, diferencovaný peňažný trest a zákaz činnosti výkonu pôsobnosti štatutárneho orgánu na dobu šesť rokov. Odôvodnil to tým, že išlo neoprávnené uplatnenie výdavkov do účtovníctva KTAG, ktoré boli vynaložené na politickú kampaň v súvislosti s prezidentskou kampaňou.

Kiska pred súdom: Som tu, lebo som sa nepodriadil mafii
Video
Video z 30. júna 2023
Pojednávanie Andrej Kiska KTAG

Vo štvrtok 29. júna 2023 začalo kvôli kauze faktúr firmy KTAG pojednávanie s exprezidentom Andrejom Kiskom.

Fotogaléria
Na Okresnom súde v Poprade pokračuje...
Na Okresnom súde v Poprade pokračuje...
+1Na Okresnom súde v Poprade pokračuje...

Obžalobu považuje obhajca exprezidenta Peter Kubina v celom rozsahu za nedôvodnú, pretože skutky, pre ktoré bola podaná, nie sú trestnými činmi. Podnikanie spoločnosti KTAG v oblasti vydavateľskej a prednáškovej činnosti a prezidentská predvolebná kampaň Kisku majú podľa neho spoločné takmer všetko, teda meno a osobu menovaného. „Využiť politickú reklamu, v tomto prípadne volebnú kampaň na prezidenta, zároveň aj na komerčný účel, jemu ani nikomu inému nezakazoval a dodnes nezakazuje žiaden zákon,“ poznamenal. Podľa jeho slov zároveň nemali obžalovaní žiadny úmysel zadovážiť sebe neoprávnený prospech.

Andrej Kiska Čítajte viac Kiska sa bojí, čo príde po voľbách: Výhra PS je lákavá, no má to háčik. Nepriamo podporil tri strany

Je presvedčený o tom, že v danom prípade nejde o daňový podvod a odpočet bol oprávnený. „Všetky plnenia na vstupe, z ktorých spoločnosť KTAG odpočítala DPH, a ktoré sú predmetom obžaloby, sú reálnymi plneniami v reálnych cenách,“ skonštatoval s tým, že v tejto súvislosti boli zákonne splnené podmienky. Plnenia boli podľa jeho slov nákladmi na marketing, konkrétne na zvýšenie poznateľnosti mena Andreja Kisku ako tváre rodinnej firmy KTAG. Tvrdí tiež, že ide o prvý a jediný prípad svojho druhu, aký kedy bol predmetom súdneho pojednávania na Slovensku a v blízkom zahraničí.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove podal ešte na jar 2022 na Okresný súd Poprad obžalobu na Kisku pre pokračovací zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Obžaloba podľa prokuratúry súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, s.r.o., Poprad za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155-tisíc eur. Hlavné súdne pojednávanie sa na okresnom súde začalo 29. júna tohto roka. Po vypočutí svedkyne, účtovníčky spoločnosti, a po prečítaní listinných dôkazov bolo dokazovanie v rámci prípadu ukončené 20. septembra.

Bývalý prezident a zakladateľ strany Za ľudí sa v minulosti vyjadril, že jeho obvinenie v danej kauze je špinavá politická hra. Na nevine trvá aj konateľ spoločnosti Eduard Kučkovský.

395 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #firma KTAG #KTAG